Спецсъдът остави в ареста обвинен в подготовка за тероризъм

0
1301

Спецсъдът стави за постоянно в ареста Иван Захариев, обвинен за боравене с огнестрелни оръжия с цел тероризъм.

По искане на специализираната прокуратура, съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо Иван Захариев., обвинен в подготовка за тероризъм, съобщиха от прокуратурата.

21годишния мъж е с двойно гражданство – българско и австралийско. Според прокуратурата от няколко месеца в България той се подготвя, за да се включи в редиците на терористичната групировка „Ислямска държава” на територията на Сирия.

Разследването е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че той е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Мъжът е пътувал веднъж до Сирия и започнал да се самоподготвя за включване в редиците на Ислямска държава, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната.

Преди два дни прокурори, агенти на ДАНС и специализирани екипи за задържане при СДВР извършили множество претърсвания и изземвания. При тях са открити и иззети множество вещи, сред които екстремистка литература. Мъжът е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен. Разследването ще приключи в максимално кратки срокове, казват от прокуратурата.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.