Сръбско издание гръмна: В България и Хърватия се планират терористични атаки!

0
1405

На Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност. В тях се обучават привърженици на „Ислямска държава” (ИД) и се проверява издръжливостта и готовността им да се присъединят към терористите, пише сръбското издание „Нюзуик”.Списанието е получило достъп до секретен доклад на френската полиция и тайните служби, в който се описват контактите на терористите на Балканите.

В документа подробно са посочени телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам – един от атентаторите самоубийци в Париж. Там са цитирани и номерата на мобилните телефони, които са използвали роднини, приятели и съратници на терористите.

Сим-картите, които са от Мароко, Белгия и Турция, са използвани най-много на Балканите – и по-точно в Хърватия, Албания и България. Сърбия не се споменава, поне официално, но експертите призовават да не се заблуждаваме, че страната ще бъде заобиколена.

Разговорите са много кратки – до 30 секунди, което подсказва, че ставало въпрос за бързи поръчки и оперативни послания и заповеди. Никой не знае точния брой на замесените, но със сигурност са били стотици, а някои говорят за хиляди привърженици на ИД.

„Трагичните събития във Франция и Белгия са пряко свързани с този регион. Откритите телефонни номера, които са използвали хората от обкръжението на задържания терорист, потвърждават, че Балканите са важна бримка от терористичната верига. Но все още е рано да се изнасят оперативни информации”, казва пред „Нюзуик” служител на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА).

Всички нападения, включително и тези от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, са били свързани с Балканите, твърди и професорът и експерт по въпросите на тероризма от Факултета по политически науки в Белград д-р Драган Симеонович.

Според него западните служби грешат, че не обръщат внимание на държавите, където няма много мюсюлмани.

„Екстремистите използват този факт и там укриват своите важни играчи. Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се въпросите на тероризма. В същото време обаче там се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи“, казва той.

„Днес Европа се намира там, където САЩ бяха преди 11 септември 2001 г. – в капана на собствената си заблуда, на визията си за свобода и демокрация, но в същото време е разединена по отношение на сигурността за гражданите си“, смята Симеонович.

„Човекът на терена” очевидно не дава резултати. В Русия например е изключително силна мрежата от агенти, инфилтрирани сред терористите. Това позволи през 2014 г. да бъдат предотвратени 369 терористични атаки, а през изминалата година 400. В САЩ също се осъзнаха. С придобития опит днес агентите се изпращат навсякъде, където това е възможно, казва още той./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук