Столичните общинари разшириха „Зелената зона“ в 4 района

0
4452
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Столичният общински съвет (СОС) прие „Зелената зона“ в София да се разшири в общо 4 района.

По думите на Румяна Милова от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в момента местата в „Зелена зона“ са около 16 500.

Паркоместата общо в „Синя“ и „Зелена зона“ са около 21 500.

Предстоящото разширяване предвижда още около 5 500 паркоместа. До дни трябва да излязат схемите за разполагане на самите паркоместа. Тогава ще стане ясен и точният брой на новите паркоместа в зоните в София, обясни още Милова.

Разширяването на „Зелената зона“ ще стане в 4 района – „Оборище“, „Красно село“, „Възраждане“, „Лозенец“.

Снимка 370397

Жителите на районите ще могат да закупят винетен стикер за годишно платено паркиране в разширената „Зелена зона“. Стикерът ще струва 100 лв.
Новите паркоместа ще бъдат готови за използване от 1 ноември тази година.

„Всеки гражданин ще може на сайта на съответната община да се запознае с това как ще изглежда неговата улица след въвеждането на зоната, къде ще има паркоместа, къде ще е забранено паркирането, къде ще има места за хора с увреждания. Ще имат възможност и в рамките на един месец да представят предложения за изменения, да могат да бъдат обсъдени и променени преди да сме започнали да маркираме тези места“, допълни още Милова, цитирана от БНР.

Столичните общинари приеха и въвеждането на нощен абонамент за платено паркиране в „Синята зона“ на града за собствениците на заведения и хотели в София.

Абонаментът ще струва 650 лв. месечно и ще работи от 19.30 до 08.30 часа сутринта. Относно това Милова заяви, че е по-важно да се види дали и колко ще бъдат клиентите на нощния абонамент.

Той се намира само в „Синята зона“, която не е много голяма. Контролът ще се извършва съвместно с екипи на общинската полиция„, обясни Милова.

Румяна Милова обяви и че иска общината да делегира повече контролни функции на Центъра за градска мобилност, за да се засили контролът върху неправилното паркиране в града, предаде Нова.

СОС прие с мнозинство и да се разреши на Центъра за градска мобилност да отдаде на концесия спирките на градския транспорт за период от 15 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук