Стотици хукнаха към тази река в България, пълна със злато

0
3007
Златните води на река Мечка привличат ентусиасти от цяла България. Търсачите на миниатюрни частици благороден метал се събраха вчера край Първомай, пише „Телеграф“.

Те издирваха злато в река Мечка – както ръчно, така и с металодетектори, като за целта бяха предварително разпръснати обекти за намиране. Най-добрите получиха грамоти и награди.

Златотърсачите у нас, които търсят родния Клондайк, са около 1000, а вчера се събраха стотици. „Не може да се забогатее, защото злато се намира изключително рядко, трудно е. Искат се инвестиции за гориво, за храна, а работата е тежка“, разказва един от заклетите фенове на хобито Йордан Тодоров.

Цяло лято ще продължат съборите за хората, които търсят в реките така наречените златинки. За да се захване с това хоби е необходимо начална инвестиция, която не е малка. При желание човек може да стартира с едно легенче за около 30 лева, с което да чисти финия пясък, като леща.

Улеят е следващото нещо, което мераклиите разпъват по бреговете на реките. Това е най-старото съоръжение, ползвано от траките преди хилядолетия. Прадедите ни го изработвали от дърво, което издълбавали майсторски. Днес в тази роля влизат улуци от различен тип материал – пластмаса, ламарина, в които се изсипва баластът, съдържащ благородния метал.

Улей може да си спретнете и сами от метал за около 40 лева. Драгата пък представлява специално сито на две нива. Тя е по-скъпа и ще трябва да отделите около 400 лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук