Стотици хукнаха към тази река в България, пълна със злато

0
Златните води на река Мечка привличат ентусиасти от цяла България. Търсачите на миниатюрни частици благороден метал се събраха вчера край Първомай, пише „Телеграф“.

Те издирваха злато в река Мечка – както ръчно, така и с металодетектори, като за целта бяха предварително разпръснати обекти за намиране. Най-добрите получиха грамоти и награди.

Златотърсачите у нас, които търсят родния Клондайк, са около 1000, а вчера се събраха стотици. „Не може да се забогатее, защото злато се намира изключително рядко, трудно е. Искат се инвестиции за гориво, за храна, а работата е тежка“, разказва един от заклетите фенове на хобито Йордан Тодоров.

Цяло лято ще продължат съборите за хората, които търсят в реките така наречените златинки. За да се захване с това хоби е необходимо начална инвестиция, която не е малка. При желание човек може да стартира с едно легенче за около 30 лева, с което да чисти финия пясък, като леща.

Улеят е следващото нещо, което мераклиите разпъват по бреговете на реките. Това е най-старото съоръжение, ползвано от траките преди хилядолетия. Прадедите ни го изработвали от дърво, което издълбавали майсторски. Днес в тази роля влизат улуци от различен тип материал – пластмаса, ламарина, в които се изсипва баластът, съдържащ благородния метал.

Улей може да си спретнете и сами от метал за около 40 лева. Драгата пък представлява специално сито на две нива. Тя е по-скъпа и ще трябва да отделите около 400 лева.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.