Червено месо 2 пъти седмично е много, ако искате по-нисък риск от диабет

0
531

Проучването не твърди, че самите месни продукти причиняват болестта, но множество биологични фактори може да повлияят на връзката

Нищо и никакви два стека за седмица са прекалено много за добро метаболитно здраве?! Звучи преувеличено. Но не е – според ново проучване.

Хората, които ядат дори само две порции червено месо на седмица, може да имат повишен риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които го правят по-рядко. И неблагоприятната тенденция расте с увеличаване на консумацията и нарастване на дела на преработените червени меса.

Хората в проучването, които са яли най-много червено месо, са били с 62% по-висок риск от развитие на заболяването в сравнение с участниците, които се задоволяват с най-пестеливи количества.

Всяка допълнителна дневна порция червено месо е свързана с 24% по-голям риск, и то, дори когато е готвено необработено.

Детайлизираните данни на изследователите сочат, че “угаждането” с най-преработените деликатеси е свързано с 51% по-висок риск от диабет тип 2. Когато изборът е за готвено непреработено червено месо, вероятността е повишена с 40%. Тези изводи прави в ново проучване екип на департамента по обществено здраве към Харвардския университет. Обезпокоителните данни са трети пореден удар върху навиците на бифтерианците, както “огледално” на вегетарианците често наричат хората, които обичат месо. Досега призивите за намаляване на този вид храна бяха поради нарастващ риск от рак на дебелото и правото черво и като профилактика на сърдечносъдови болести.

Към червеното месо се числят телешкото, говеждото, свинското, агнешкото, овнешкото, козето и конското месо. “Преработено месо” е всяко месо, което е било пушено, изсушено или осолено с цел консервиране или обработено с консерванти като нитрити или нитрати.

Учените са приели за порция 85 грама непреработено месо без мазнини за обяд или вечеря. Порцията преработени меса – филета, варено-пушени деликатеси, салами и останалите видове, е равна на 45 грама. Беконът е особен случай – учените са определили порцията да е 28 грама независимо дали е позапържен като за английска закуска, или суров в сандвич.

Изследователите обаче смятат, че замяната на порция месо с ядки или бобови храни води до 30% намаление на риска от диабет тип 2, докато изборът на млечни продукти намалява лошата прогноза с 22%.

Ограничаването на консумацията на червено месо до около една порция на седмица би било разумно за хората, които желаят да оптимизират своето здраве и благополучие, смята водещият автор на изследването д-р Уолтър С. Уилет, професор по епидемиология и хранене.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук