Шефът на граничната лаборатория с жалба до главния прокурор и вътрешния министър: Моля да образувате наказателно производство за извършено престъпление, ако не се потвърди информацията за заплахи

0
202
Управителят на „Евролаб“ Васил Димитров моли Иван Гешев и Бойко Рашков за установяване имало ли е заплахи към Даскалов, Христанов, Бачийски и Костурков и ако има такива, да се образува наказателно производство

 

Управителят на затворената от БАБХ лаборатория „Евролаб 2011“ на ГКПП „Капитан Андреево“ – Васил Димитров, изпрати жалби до главния прокурор Иван Гешев и до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В жалбата си Димитров подробно описва какъв е регламентът на работа на лабораторията му и какви са неправомерните действия от страна на БАБХ и моли да бъде разпоредена проверка на изнесената информация от шефа на БАБХ Христо Даскалов, зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, Константин Бачийски и Росен Костурков. Васил Димитров моли също така главният прокурор и министърът на вътрешните работи да разпоредят да се установи какви са били отправяните към тях заплахи, кога, при какви обстоятелства и от кое лице. „В случай, че тази информация не се потвърди, моля да образувате наказателно
производство за извършено престъпление“, пише Димитров в жалбата си.

Припомняме, че на 23 май Васил Димитров даде импровизиран брифинг от ГКПП “Капитан Андреево”, където обяви, че държавата е спряла работата му от 20 май. С документи той показа пред медиите как правителството на практика е попречило единствената лаборатория на границата да изпълнява задълженията си. От тогава досега Димитров няколко пъти се опитва да каже, че се правят опити да се отнеме бизнеса му.  В същото време визираните в жалбата му лица – Даскалов, Христанов, Бачийски и Костурков – заявиха, че са били заплашвани или пък, че им е предлаган подкуп. Точно това е и причината в настоящата си жалба до Гешев и Рашков Димитров да моли това да се провери и докаже.

„Тъй като в качеството ми на страна по случая, а също така и защото държа на честността и високите морални принципи, отричам някой, свързан с дружеството, да е отправял каквито и да било заплахи към посочените по – горе лица, както и към други, свързани с тях по партиен или какъвто и да било друг признак. Доколкото в следствие на изразените съмнения за това, че може да бъде посегнато на живота и здравословното им състояние, аз се притеснявам и искрено се тревожа за тези хора и за това Ви сезирам с молба да бъде извършена обстойна проверка и разследване съгласно вашите компетенции и ако има виновни те да бъдат установени и наказани“, пише Васил Димитров в жалбата си до Гешев и Рашков.

Публикуваме пълния текст на жалбата, изпратена с идентичен текст до главния прокурор и до министъра на вътрешните работи:

ДО
ГОСПОДИН ИВАН ГЕШЕВ
ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Ж А Л Б А

От
Васил Димитров Димитров,

Управител на фирма „Евролаб 2011“ ЕООД, ЕИК 206684087

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Представляваното от мен дружество „Евролаб 2011“ ЕООД извършва два вида стопанска дейност – като оператор по смисъла на Регламент (EС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година и като акредитирана лаборатория, осъществяваща официален контрол по смисъла на чл. 51 от Закона за управление на агрохранителната верига. Считано от 00:00 часа на 20 май 2022г., извършването на тези дейности беше изцяло иззето със заповед от Българската агенция по безопасност на храните, което тяхно действие считаме незаконно, и за което сме депозирали жалби в СГП и съответните  административни съдилища.

Считано от средата на м. май 2022г., в медиите бяха изказани множество лъжи относно мен и моята фирма. След като не беше постигнат резултат, множество членове, представители и лица, свързани с движение „Продължаваме промяната“, се явяваха регулярно пред различни медии, като без каквато и да е конкретика твърдяха, че били заплашвани с телесни повреди и смърт. На 13.06.2022г. в интервю пред NOVA телевизия, народният представител Константин Бачийски твърди, че е имало заплахи за живота му, като една от тях била, че много млади хора получават сърдечен удар, а друга – да се замисли колко млади хора изчезвали, когато са неудобни. В интервюто не става ясно кой, кога и по какъв начин е отправил тези заплахи, но г-н Бачийски изказва мнение, че това били „хората, които от 10 години са владели трафика на „Капитан Андреево“, като от контекста се предполага, че имат предвид, извършваната от мен дейност. Интервюто е достъпно на следния линк https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/deputatyt-ot-pp-bachijski-obiavi-che-e-bil-zaplashvan-6145041 , както и на интернет страницата на новините на Нова телевизия.
На същата дата – 13.06.2022г., народният представител Росен Костурков дава интервю пред BTV в предаването „Тази сутрин“. В него той твърди, че получил обаждане  със заплахи за живота и здравето си.  Пред къщата му в гр. Пловдив пък много често се застоявал за около 15 минути дрон, което той също приел за заплаха. Интервюто е достъпно на следния линк https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/rosen-kosturkov-poluchih-obazhdane-da-vnimavam-kakvo-govorja-po-televiziite.html , както и на интернет страницата на новините на BTV.
В интервю отново пред BTV изпълнителният директор на БАБХ – проф. Христо Даскалов, посочил, че в следствие на получени заплахи е с назначена охрана, след като БАБХ неправомерно наруши конкуренцията и иззе дейности, които съгласно Регламент (EС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година се извършват от частни оператори. Той казва следното: „Аз затова и не искам да казвам къде съм, защото ме предупредиха, че това са опасни хора и то стана ясно след януари. И затова внимавам и гледам къде ходя, не закъснявам вечер.“ Отново без конкретика, кой и как го е заплашвал и имало ли е заплаха за живота му. Интервюто е достъпно на следния линк – https://btvnovinite.bg/bulgaria/shefat-na-babh-e-s-ohrana.html , както и на интернет страницата на новините на BTV.
В интервю отново пред BTV, заместник – министърът на земеделието – Иван Христанов, посочва, че се страхува за живота си, защото бил заплашван в следствие на това, че отказал подкуп в размер на 500 000 лева на месец, за да остави частната фирма на границата. Заплахите към него съгласно интервюто били под формата на предупреждения от приятел и под формата на текстови съобщения-СМС. На въпроса дали се страхува, той отговаря – „Обективно погледнато – да, страхувам се.“ Интервюто е достъпно на следния линк –
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zam-ministarat-s-ohrana-osven-zaplaha-e-poluchil-i-predlozhenie-za-podkup-ot-500-hil-lv-na-mesec.html , както и на интернет страницата на новините на BTV.
Тъй като в качеството ми на страна по случая, а също така и защото държа на честността и високите морални принципи, отричам някой, свързан с дружеството, да е отправял каквито и да било заплахи към посочените по – горе лица, както и към други, свързани с тях по партиен или какъвто и да било друг признак. Доколкото в следствие на изразените съмнения за това, че може да бъде посегнато на живота и здравословното им състояние, аз се притеснявам и искрено се тревожа за тези хора и за това Ви сезирам с молба да бъде извършена обстойна проверка и разследване съгласно вашите компетенции и ако има виновни те да бъдат установени и наказани.

Моля на всички тези лица да бъде назначена охрана, тъй като не искам каквито и да било внушения да бъдат правени до приключване на съдебните дела по оспорване на заповедите и действията на БАБХ,както и да няма съмнения в отношенията между представителите на властта и дружеството.

Много ви моля, в случай, че всичко, което тези хора говорят се окаже лъжа , да предприемете законоустановените мерки с цел те да получат наказанието си.

С цел доказване на обективната истина съм готов да съдействам максимално на органите, включително и да се подложа на полиграф.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,
Моля да разпоредите да бъде извършена проверка на изнесената от г-н Христо
Даскалов, г-н Иван Христанов, г-н Константин Бачийски и г-н Росен Костурков информация, като бъде установено какви са били отправяните към тях заплахи, кога, при какви обстоятелства и от кое лице.
В случай, че тази информация не се потвърди, моля да образувате наказателно
производство за извършено престъпление.

ПРИЛОЖЕНИЯ:
1. Статия, намираща се на https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/deputatyt-ot-pp-bachijski-
obiavi-che-e-bil-zaplashvan-6145041
2. Статия, намираща се на https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/rosen-kosturkov-
poluchih-obazhdane-da-vnimavam-kakvo-govorja-po-televiziite.html
3. Статия, намираща се на https://btvnovinite.bg/bulgaria/shefat-na-babh-e-s-ohrana.html
4. Статия, намираща се на https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zam-ministarat-s-
ohrana-osven-zaplaha-e-poluchil-i-predlozhenie-za-podkup-ot-500-hil-lv-na-mesec.html

13.06.2022г.                                                                                                             С Уважение,

гр.София                                                                                                                Васил Димитров

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук