АПИ: Магистралите трябва да са изчистени до 2 часа след спиране на снеговалежа

0
8521

При почистването на републиканските пътища при снеговалежа в неделя са спазени техническите изисквания. Това заяви председателят на Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов.

Той обясни, че срокът за почистване на автомагистралите е два часа след спиране на снеговалежа, а за останалите класове пътища сроковете са по-дълги.

Инж. Глосов изтъкна, че практиката и в Западна Европа, и в САЩ е при силен снеговалеж пътят да се затваря и да не се допуска никакво движение.

Правилата за движение трябва да се спазват, заяви той и даде пример с шофьори на ТИР-ове на автомагистрала „Хемус“, които въпреки забраната за движение са навлезли в участъка и са блокирали трафика за часове. Други водачи пък са карали в аварийната лента и се е налагало шофьорите на снегопочистващата техника да ги молят да освободят лентата, за да могат да минат пред тях.

Инж. Глосов увери, че снегопочистващата фирма, която отговаря за АМ „Струма“ ще бъде санкционирана заради закъснението при почистването на участъка на територията на област Кюстендил.

Относно публикуваните в социалните медии кадри за полагане на асфалт на пътя Тетевен – Гложене при сняг той заяви, че подобна дейност е недопустима и е извършена без знанието на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Фирмата ще фрезова участъка и ще го асфалтира отново за своя сметка, когато метеорологичните условия позволяват, увери той.

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ изказа мнението си и за мобилното приложение за актуална пътна обстановка ЛИМА. Той посочи, че има много забележки към изпълнителя на проекта и реакциите му за внедряването на новите технологии.

Водят се разговори с разработчика, който се опитва да ни изнудва, като иска безумно висока цена за поддържане на приложението, съобщи Глосов и подчерта, че ще се направи всичко възможно приложението да работи и да е съвместимо с тол системата, за да се дава навременна информация на шофьорите.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук