„Анимус“: Над 20 убити жени в България не фигурират и в полицейските хроники

0
2252

Имената на над 20 убити жени не са включени дори и в полицейската статистика. Това стана ясно от думите наНадежда Стойчева от фондация „Анимус“ пред БНР.

„Има много жени, чиито имена не станаха ясни, а останаха само в полицейската статистика, а някои даже не са и в нея. Има над 20 случая, в които са убити жени в България, но част от тях не са в полицейската статистика, тъй като ги считат за други случаи – на ревност, на неща, които са се случили във фамилията, но те са убийства на жени“, каза Стойчева от фондация „Анимус“.

Като пример за бездействието на институциите Стойчева разказа за жена в риск, която има две деца. Въпреки двете възбранителни заповеди за защита, жената е пребита на улицата.

„Предупреждавам прокуратура и полиция, тъй като следващият път ще бъде убита. Не може безкрайно някой да бъде пребиван, да дава сигнали и да не се взимат никакви мерки. След това ще бъде в черните хроники“, каза представителят на световната неправителствена организация, която помага на жертви на насилие.

Държавата и институциите трябва да се грижат за всички жертви на домашно насилие, категорична е Стойчева.

„Има десетки, стотици случаи на жертви на сексуално и домашно насилие, трафик на жени и момичета“, заяви представителят на „Анимус“.

По думите й – има над 100 случая на деца – жертви на насилие в зона „Закрила„. В един случай, който е изоставен и не се работи добре, става все по-свирепо и жестоко насилие и все по-тежки стават травмите“.

Хората обикновено не желаят да помагат на жертвите, защото се страхуват да се докоснат до жестокостта на човешките същества„, допълни Стойчева.

Убийството на журналистката Виктория Маринова тя определи като: „една много тъжна история, най-вероятно на сексуално насилие, завършило с убийство“.

Според нея случаят с Маринова стана известен, защото тя е журналистка, но едновременно с това ние страдаме за всяка жена, която е била убита.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук