БСП се разлюти на Георги Гергов заради апетитна сделка с ГЕРБ

0
14704
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Ръководството на БСП пак скочи на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Този път поводът е апетитна сделка със социалиста във Варна.

Изпълнителното бюро на столетницата излезе със съобщение: „Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов. Общинските съветници на БСП във Варна не подкрепиха решението Общината да придобие за 43 млн. лв. терен, собственост на дружество на Гергов. Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха „за“. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел.“

Теренът е в центъра на Варна. Щял да се ползва за обществена сграда. Според лявото ръководство сумата била завишена и сделката ощетявала община Варна.
Имотът е т.нар. дупка в центъра на Варна. Общината трябва да закупи имота, собственост на Георги Гергов срещу 43 милиона лева, но става въпрос не за общински, а за държавни пари. Община Варна има действащ план за построяването на търговски дом от преди повече от 10 години. Предвид местоположението на имота на три улици по закон няма ограничение за интензивността на застрояване.

Заради археологическите находки на мястото ще се наложи и санкция на Министерство на културата.

Главният архитект на Варна застава зад сделката, за да може общинарите да контролират какво се случва там, а теренът е безценен за общината. Освен това опасението е, че докато теренът е частен, винаги остава опасността от застрояване.

БСП бетонира ГЕРБ заради треторазрядното си ръководство, скочи Гергов

БСП бетонира ГЕРБ заради треторазрядното си ръководство, скочи Гергов

Янаки Стоилов пита за собствеността на енергетиката у нас


Повече от 14-15 пъти е завишена реалната цена на имота, смята Костадин Костадинов от moreto.net. Той е категоричен, че сделка трябва да има, за да се сложи край на язвата в града, но не при тези стойности.

Бившият транспортен министър Данаил Папазов посочи, че подобна цена е абсурдна дори за центъра на Лондон.

Предишната „оферта“ включваше замяна на акциите на община Варна в Пловдивския панаир срещу апетитния имот. Преди време Георги Гергов беше обявил, че е инвестирал в Дупката 12 милиона лева. Стойността на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир са на стойност 16 милиона лева. До размяна обаче не се стигна.

Георги Гергов няма от какво да се срамува

Георги Гергов няма от какво да се срамува

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи да се гласува оставката на Гергов


Припомняме, че преди година и половина Георги Гергов подаде оставка като член на изпълнителното бюро на БСП, след разразилия се скандал „Цумгейт“, в който беше действащо лице. Бизнесменът не напусна самата партия, на която е член от повече от 40 години, но и  не престана с критиките си към ръководството и политиката, която води.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук