Боби Борисов Star Reporters: Бях уволнен от една телевизия и буквално не знаех накъде да поема

0
2262

Боби Борисов, по-известен като Боби Star Reporters, определено не е от хората, които обичат да се съобразяват с наложени стереотипи, особено когато става дума за журналистика, телевизия и лайфстайл репортажи. Малцина обаче си дават сметка през какво е минал дотук, за да стане такъв. Обяснението е повече от любопитно и със сигурност ще предизвика лавина от коментари.

– Боби, как се завъртяха обстоятелствата в чисто професионален план така, че да си толкова популярен днес като Star Reporters?

– Стана много случайно, от една страна, но, от друга, си беше твърде целенасочено. Бях изкарал един стаж в Европейския парламент, защото завърших „Политология” и когато се върнах оттам, исках да се занимавам с политика – така стигнах и до журналистиката, като попрището, в което най-лесно можеш да се занимаваш и с политическите теми. Започнах стаж в различни телевизии, след което ме взеха в някои от тях на работа. Въпреки че съм бил основно политически репортер, винаги съм имал влечение и към лайфстайл темите, работил съм и за различни предавания. До един определен момент, в който бях уволнен от една от телевизиите и буквално не знаех накъде да поема. Тогава един мой приятели ми каза: „Хайде да направим нещо заедно!”. Аз бях събрал едни пари от работата ми и буквално ги дадох всичките, за да си купя един среден микрофон и една камера. Така с него започнахме да посещаваме всяко възможно събитие, свързано с лайфстайл тематика. В началото не беше никак лесно, защото не ни знаеха кои сме, поради което й предимно ни отбягваха, не изглеждахме надеждни (смее се). Но пък мен това ме амбицираше да работя още повече, за да може накрая материалът да изглежда наистина много професионално и да бъде на нивото на големите медии. И така малко по малко си проправих път към онова, което правя в момента. Постигнал съм го сам, без да разчитам на някого, без да имам нечии протекции. За едни мой материал може да изглежда гаден, за други да е много добър, а за мен е важен, защото си е лично мой.

– Предполагам, че си имал най-различни проблеми, свързани с една или друга популярна личност у нас, заради своите материали?

– Всъщност моите материали не са насочени пряко срещу конкретна личност, колкото целят да поднесат ефектно иронията. С всяко интервю или репортаж, които правя, се старая да покажа на всичките тези популярни хора у нас, че за тях е много важно да се иронизират. И ако не са изглеждали добри или са направи някоя глупост в публичното пространство, за тях ще е много важно да умеят да се самоиронизират, да могат да се надсмиват над своите грешки, да не се вземат прекалено насериозно. Защото в България имаме много голям проблем с „българските звезди”, които смятат, че светът буквално се върти около тях и са неприкосновени, а ние

едва ли не да сме длъжни да изпълняваме всяка една тяхна прищявка

Не, не е така! Всеки заслужава място под слънцето! И ако не можеш да се самоиронизираш, значи не си готов за това, което ти се случва в момента.

– Наскоро ти критикува онова, което прави Мегз в публичното пространство, с което предизвика и бърза ответна реакция от нейните фенове. Как си го обясняваш?

– Никога не съм отричал, че не харесвам подхода на Мегз – онова, което тя прави. И не мога да разбера защо хората я харесват, наистина. Знаеш, че тя имаше кампания „Ангелите на Мегз”, в която популярни певици и звезди рекламираха дрехите й. Днес почти нито една от тези звезди не подкрепя Мегз и дори са нож с нея. Говоря за Диона, Сузанита и всички останали, които беше поканила. Мегз кардинално греши в отношението си към хората и към своя екип. Освен това тя просто прави дрехи – каквито правят много хора вече днес. А всъщност

основното, с което свързват Мегз, са не дрехите, а едно клипче

което разпространи от колата си… Не смятам, че трябва да добиваш цялата или дори част от популярността си заради това, че плачеш в една кола и хората ти се подиграват. Но при нея се получи един вид положителен ефект, колкото и смешно да звучи, защото аз и до днес не мога да разбера хората, които първо ти се подиграват публично, след което влизат в сайта ти, за да си купят дрехи от теб?!

– Коя тогава е успешната конструкция на риалити звездата у нас, ако има такава, разбира се?

– Скоро си говорих с Папи Ханс, който ми каза, че не харесва така наречените риалити звезди, които са такива само защото са поканени в „Биг брадър” например. Човек трябва да влиза там като вече изградена личност, защото тези формати така или иначе са направени с чисто консуматорски подбуди. Но нужно ли е хора, които правят скандали и стъпват на тях, за да стават популярни, да бъдат нашите популярни личности?!

– Добре, но когато се подготвяш за репортаж на такъв тип личности, колко процента е сценарий и колко жив ефир, както се казва?

– Аз правя нещото, което е най-забранено в журналистиката – абсолютно никога не се подготвям за нито едно интервю. Всичко при мен е прима виста, независимо кой е човекът и каква е темата. Няма сценарий, нито предварителни уговорки.

– Да се върнем на уволнението от телевизията. Защо се случи?

– Можеш да попиташ г-н Бареков защо ме е уволнил от ТВ7, ако изобщо си спомня за моето съществуване. Това, което имам като наблюдения от различните телевизии до момента, е, че там им трябват така наречените ботове – хора, на които да им казваш кое как да направят и те да го правят – като стойки на микрофон. Винаги има хора отгоре, които решават какви да са въпросите и кога какво да се случва. Виждаш, че дори журналисти от ранга на Венета Райкова, Милен Цветков и Сашо Диков постоянно сменят телевизиите, просто защото им бият шута най-безцеремонно.

Във всяка телевизия са нужни пионки, това е

Тук ще дам пример и с Миглена Ангелова, която е наистина уникален човек, но както виждаш, в момента няма „Искрено и лично”. Ами Наталия Симеонова, тя къде е, при положение че е помогнала на толкова много хора?! Спряха й предаването по същата причина, за която досега си говорихме. И няма значение накрая колко велик човек си, ако те изгонят и останеш без работа, а имаш да изхранваш семейство.

– Какво ново ти предстои оттук нататък?

– Стартирам ново предаване, което ще бъде доста различно от това, което се е предлагало до този момент на пазара. Отново ще бъде онлайн и ще бъде много сериозна продукция. Дай Боже в началото на годината да стартира. Отделно направих и дебютна песен, която се казва „Гранатомет”, чийто клип трябва да снимам до края на тази година. Надявам се да се хареса на хората, защото съм я правил изцяло в рамки – стремейки се да бъде изцяло комерсиална. 2019-а пък ще посрещна на площада в Козлодуй, където моята приятелка има участие.

Интервю на Анелия ПОПОВА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук