Борисов се пита как няма медийна свобода, а има протести и карикатури

0
5092

Премиерът Бойко Борисов поиска да се провокира дебат за свободата на медиите. Това са думи на Борисов от началото на правителството заседание днес във връзка с поредния мониторингов доклад на ЕК, който бе оповестен вчера и който констатира недобра среда за медиите в страната.

Борисов заяви, че ще разпореди на вицепремиера Екатерина Захариева да покани европейски комисари да се убедят на място с положението.

Той посочи, че трябва да се иска среща и разговор по темата за евентуална цензура и ако има конкретен факт – да се отстрани на мига.

„Не може ние да сме обсадени седмици наред и на живи да се показват средни пръстове, да се наричат членове на кабинета – мърша, боклуци и какво ли не. И същото време някой да излезе и каже, че няма свобода на медиите, при положение, че се повтаря едно и съща вечер в най-гледаното време“, отсече Борисов явно по повод ежедневните вече протести на обидените от Валери Симеонов родители на деца с увреждания и протестите от последните дни срещу цените на горивата. По думите на Борисов няма проблем с медийното им отразяване, значи няма и проблем в сектора изобщо.

В България всеки ден се правят карикатури за президент и премиер, допълни Борисов.

Временно прекратени са 3 мерки, но медийната среда се влошава, отчитат от ЕК

„Няма каквато и да било информация, която да не е публикувана в България“, уточни Борисов и добави, че е участвал лично само в най-опозиционните медии, а едновременно с това не е отишъл нито веднъж в медия, която да подкрепя правителството.

Премиерът обоснова и защити действията на депутатите си по увеличаване на данъците за старите автомобили, включително и с аргумент за по-чист въздух и по-голяма отчетност пред народа, включително и с по-ясни касови бележки за горивата.

Ако ние не започнем тези стъпки и не се въведе по-голям данък върху автомобилите, които замърсяват въздуха, то в един момент страната би се превърнала и озовала в гробището на дизеловите автомобили, коментира още премиерът Бойко Борисов на редовното правителствено заседание на кабинета.

По думите му има безумно голям трафик и коли на по 20 години и именно поради тази причина трябва да се въведе по-скъп данък върху старите автомобили. Затова и изпратил Менда Стоянова да обяснява.

Борисов заяви и че е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да се направи промяна в Наредба 18, така че хората, когато зареждат в бензиностанциите, ва видят на касовия си бон – колко са производствената цена, акцизът и ДДС-то на горивото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук