Борисов се страхува от миграцията в Западните Балкани

0
13443

„Ако нещо може да потопи Балканите, то това е миграцията.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Белград след края на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

По думите му трябва да се държим единни и заедно. Той подчерта, че трябва да се помага на Гърция.

„Европа и светът имат нужда от положителни примери за мир и разбирателство, а с дипломация и с толерантен тон да се решават проблемите, защото потенциалът и развитието ни са големи“, изтъкна Борисов.

Според него няма по-добро място от Европейския съюз и тези срещи винаги са в унисон с основната европейска политика за присъединяване, развитие, просперитет, увеличаване на БВП и на доходите на населението

Борисов подчерта, че четирите държави имат огромен потенциал за развитие – и като население, и като БВП, затова не трябва да бъдат подценявани.

Премиерът очерта всички инфраструктурни проекти, по които се работи активно в региона.

„Магистралата София-Солун върви активно, до година и половина ще бъде готова и последната отсечка до сръбската граница, жп линиите са 10 пъти по-бързи и електрифицирани“, изтъкна той.

Борисов добави, че малкия тунел на Шипка ще бъде готов до август и изрази надежда да бъдат изградени още два-три моста над Дунав с Румъния.

Сръбският президент Александър Вучич благодари на премиера Бойко Борисов и неговия екип за положените усилия за Западните Балкани.

Вучич подчерта, че ЕС трябва да продължи интегрирането на Сърбия и държавите от Западните Балкани. Той отбеляза и инфраструктурните и енергийните проекти, които са изключително важни за целия регион и Европа.

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила изрази желание за по-добра свързаност между държавите и повече контакти с приятелските ни страни.

Тя посочи, че с премиера Борисов са определили среща между двете правителства. На нея ще се обсъди реализирането на многото проектите, по които се работи като мостове над Дунав, навигацията и приемането на всички необходими мерки по изпълнението им.

Алексис Ципрас пък заяви, че Балканите не второкласен регион, а мястото, , което може да допринася за европейския дневен ред.

По време на тази среща четирите страни се договориха също и да кандидатстват заедно за Европейското първенство по футбол през 2028 година и през 2032 г.

Взето бе решение още, че Гърция се присъединява към съвместното домакинство на България, Сърбия и Румъния на Европейското първенство по волейбол за жени през 2021 година.

Изображение 396887

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук