„Българският народ е благословен да има учител като Христо Ботев“

0
8946
Снимка: БГНЕС

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Честваме 171 години от рождението на българския революционер, поет и публицист Христо Ботев.

„За съжаление последните десетилетия отново дадоха повод за експерименти върху съзнанието на младото българско поколение и то не знае много за Ботев“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържествена церемония пред паметника на Ботев в Борисовата градина в София.

Там Ботевата поезия оживя с гласа на актрисата Силвия Лулчева, а революционните песни като „Вятър ечи, Балкан стене“ и химна „Радецки“ бяха изпълнени от мъжкия вокален ансамбъл „България“ и Гвардейският представителен духов оркестър.

В своята публицистика Ботев е засегнал и проблемите на българското население в южните райони, които са били подлагани на геноцид от страна на турската власт, но и от страна на империи и малки съседни държави, които са искали да ги асимилират, припомни той.

„Това е Ботев – човекът, който направи всичко, за да вдигне съзнанието на българина и да го направи готов да воюва за онази България, която той за съвсем малко не доживя, не доживя, защото излезе и загина в името на тази свобода“, посочи още военният министър.

Ако се вгледаме в творчеството на Ботев, според Каракачанов, ще видим каузите, идеите и начинанията за борба на българския народ.

„Ние, българите, сме склонни да търсим винаги нови кумири. 45 години се прекарвахме под всевъзможни интернационализми, сега се опитваме да станем глобалисти и генерали“, изтъкна още Каракачанов в словото си и допълни, че Ботев ни учи преди всичко да имаме българско чувство в името на българската нация.

Христо Ботев е роден по стар стил на Рождество Христово, а по нов стил на Богоявление. Българският народ бе благословен да има учител като Ботев, подчерта зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

„Само разумният и братски съюз между народите ще унищожат теглилата“, цитира той статия на Ботев, публикувана във вестник „Знаме“ и допълни: „Най-вече уважението към българите по света ще дойде от виковете „Ура“ и от пукота на българските пушки. Ботев бе поет, издател, будител на своя народ, неговата пушка бе неговото остро перо“, заяви Чобанов.

Зам.-кметът допълни, че „ако баща му даскал Ботьо преподаваше в скромните стаи на калоферското училище, Ботев учеше и до днес учи цял един народ, а класна стая му е цялата българска земя“.

На церемонията бяха поднесени венци пред паметника в чест на великия българин.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук