Вълчев: БАН търси конфронтация с държавата

0
12728

БАН има синдром да се държи като частна организация. Ако целта на БАН е да превърне НИМХ в един кух и нефункционален институт, то тази цел може да се постигне, ако не се предлагат каквито и да било законови разпоредби.
Това обяви просветният министър Красимир Вълчев на пресконференция, на която присъства и бившия шеф на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Брифингът бе посветен на оттеглянето на Българската академия на науките (БАН) от споразумението си с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), обявено вчера.

Нито една община не може да реши дали да закрие всички училища, а от БАН са решили, че могат да закрият една такава институция като НИМХ, ядоса се Вълчев.

Образователният министър е изненадан от реакцията на БАН, тъй като на Общото събрание на БАН бе постигнато принципно съгласие за извеждане на НИМХ от структурата му.

В МОН имали отговорността, че НИМХ трябва да продължи да изпълнява безпроблемно дейността си след 1 януари.

Вълчев изрази съмнения, че действията на БАН до известна степен са политически мотивирани.

„Има синдром БАН да се държи като частна организация. Стигна до там да се изнудва обществото по отношение на изключителна държавна функция“, посочи образователният министър и добави, че за пореден път от БАН са разтълкували грешно думите на премиера Бойко Борисов.

При него никога не е ставало въпрос за формата на акта, с който НИМХ да се извежда от БАН. Не е вярно, че БАН не знаят каква сума е извадена от бюджета им за НИМХ, посочи министърът.

Вълчев увери, че всички учени, които имат желания да останат в БАН, могат да го направят. Той добави, че проектите, които вървят с тези хора също ще останат в БАН.

„Нито за момент не сме нарушавали никакви договорености, БАН целенасочено търси конфронтация с държавата“, каза още образователният министър.

Логично ли е БАН да отказва прехвърляне на публична собственост, използвана за публични цели. БАН отказва да прехвърли метеорологични станции. За какво са му на БАН, запита реторично Вълчев.

Той увери, че по никакъв начин не се ощетява БАН и тя няма да бъде ощетена с нито един човек.

Вълчев: „Ако НИМХ бъде закрит преди 1 януари, това означава затриване на Националната метеорологична служба на България. Ние не може да се съживи юридически мъртъв човек. Явно става въпрос за целенасочени действия от страна на БАН.“

Относно бюджета на БАН, Вълчев припомни, че за миналата година Академията е имала субсидия от 78 милиона лева. През настоящата година са били предоставени 6 милиона изначално с бюджета, плюс още 15 милиона лева.

Експертите от НИМХ от своя страна изразиха притеснение от оттеглянето на БАН от споразумението, както и от решението за спешно и срочно закриване на НИМХ.

„Едно такова закриване противоречи на това, което беше договорено по време на споразумението между двете институции. Преждевременното закриване по правилата на БАН означава, че или трябва да има правоприемник, или трябва да бъдат прехвърлени хората към някой друг институт. Всичко това води до политическото ликвидиране на НИМХ“, посочих от метеорологичния институт.

Представителите на НИМХ искат ясен и конкретен отговор от БАН какво възнамеряват да правят занапред.

Във връзка с изказването на просветния министър, че БАН има синдром да се държи като частна организация, Информационна агенция „Дейли Прес“ припомня, че преди 9 години финансовият министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков нарече БАН институция на феодални старчета. 

Това той направи по повод спор отново за бюджета на институцията.

По отношение на подадената оставка от директора на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова, Вълчев отбеляза, че на нейно място е назначена временно изпълняващ длъжността директор – Димка Михайлова.

В Центъра за развитие на човешките ресурси в последните месеци са получени два сигнала. Първият сигнал беше за класиран проект на професионална гимназия, който обаче не получил финансиране. Другият сигнал – за конфликт на интереси при оценители, обясни Вълчев.

Министърът поясни, че все още чака окончателния доклад на инспектората, след което ще се вземе решение дали да се уведомят други органи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук