Вървим към политическа криза, изход от която е предсрочен вот

0
2065

Роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност „Международни отношения“. 
Магистър е по „Европейска интеграция“. Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). 

Председател е на Градския съвет на БСП в София и председател на групата общински съветници от БСП Лява България в Столичния общински съвет.

Вчера общинският съветник в СОС и лидер на БСП-София Калоян Паргов алармира за грандиозно поскъпване до 24.6 млн. лв. на километър на изграждането на трасето на Южната дъга на Околовръстното на София, отсечката до магистрала „Тракия“.

Ето какво още каза Калоян Паргов пред news.bg.

На БСП май й замириса на избори и то не само на местни и европейски избори, но и на предсрочен вот?

БСП е наясно с посоката, в която трябва да върви и това е курс към властта, имайки предвид и очевидната политическа криза, в която се намираме. Сегашният икономически модел е изчерпан. В тази връзка Визия за България е документ, който е добра основа за сериозни разговори с различни браншове и с хората. Страната спешно се нуждае от нова посока. ГЕРБ превърнаха България в най-бедната държава в ЕС, с ширеща се несправедливост, битова престъпност, която съсипва хората в малките и големите градове.

Днешна България е изправена пред огромно предизвикателство. Работещите хора напускат страната, за да търсят справедлива оценка за своя труд. Правителството не си дава сметка, че демографската катастрофа застрашава съществуването на нацията ни, която има хилядолетна история. Липсата на социална справедливост е запазена марка на ГЕРБ и те с това ще бъдат запомнени. За съжаление процесът на ликвидация на държавата продължава – ликвидират се училища, болници. Страхът и корупцията задушават обществото и медии. Откакто е това правителство имаме само скандал след скандал и проблем след проблем. А като излезем навън виждаме, че обществото лека-полека се взривява. Ако говорите с хората, ще видите колко са апатични и отчаяни. Съвсем очевидна е невъзможността на управляващите да се справят с проблемите и да овладеят ситуацията. Вървим към политическа криза, изход, от която категорично е предсрочен вот.

Левицата изрази силно притеснение от скока в цената на газа. Как това ще рефлектира върху хората, какви са очакванията Ви?

Нека не се заблуждаваме! Социалното напрежение нараства. Ще припомня само, че при приемането на Бюджет 2018 планираната инфлация беше 2,5%, а сега гони 4%. Ръстът на цените изпреварва ръста на доходите. Това няма как да не доведе до напрежение. Все пак сме на прага на зимата и тя едва ли ще бъде лека. Ето защо БСП се готви за предсрочни избори. Ние чуваме проблемите на хората и сме готови да отговорим на очакванията им, защото все пак властта идва от хората.

Проблемите на столицата напоследък станаха особено актуални?

Да. Развенчаха се митовете за доброто управление на ГЕРБ в София. Хората сами се убедиха как ГЕРБ строи и гради в столицата. Софиянци видяха и истината за чистотата на въздуха в града. Да не говорим за приоритета на управляващите в София – сектор Образование. То нареди столицата на последно място в Европа по удовлетвореност на гражданите от образованието и образователната инфраструктура. Това е звучен шамар за Йорданка Фандъкова. Ето това са „видимите резултати“ от управлението на ГЕРБ. Нормално е тези резултати да събуждат гражданското недоволство в София.

Сблъскахте се с колегите си от ГЕРБ в София за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“?

Кметът Фандъкова на думи демонстрира добри намерения за София през последните 10 години, но нейният екип и администрацията в СО непрекъснато се провалят. Неведнъж сме я предупреждавали за това. Нещо повече, посочвали сме проблемите и липсата на експертиза в администрацията. Давали сме й доказателства за некачествено свършена работа от екипа й. Тя не ни чу.

Целта ни като опозиция е да бъдем коректив, да посочим нередностите, за да бъдат коригирани. Задължение на управляващите е да работят в полза на гражданите. Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ е само един пример за лошо управление и липса на контрол. Тепърва предстоят скандали и с други обекти в София. Затова казах, че кметът Фандъкова трябва да изпие горчивата чаша на своето управление.

Кой трябва да понесе отговорността?

Лично кметът Йорданка Фандъкова. Не искаме да се крие зад заместниците си, както е в случая с Евгени Крусев. Искаме отговорност от първо лице. София е лицето на България. Никой не може да си позволи да работи нехайно. Трябва да знаем какво се случва и как ще се работи от тук нататък. А за кмета Фандъкова най-почтено ще бъде да се оттегли.

Защо поискахте местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF-отпадъци?

Въпросът за местния референдум за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF-отпадъци е прекалено важен, за да си позволяват управляващите в Столична община да го неглижират. Настояваме общинските съветници да се запознаят обстойно и внимателно с мотивите и очакваме становището на кмета Йорданка Фандъкова.

Въпросите, на които гражданите на София ще имат възможност да отговорят, ако бъде проведен местен референдум, са три. Първият е – съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем, за изграждане на инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци? Вторият – съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска“, на територията на ТЕЦ „София“? И третият – съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността Садината до село Яна?

Основният дебат в Столичния общински съвет беше именно за мястото на изграждане на инсталацията за горене на RDF. Тогава с много „крехко“ мнозинство беше избрано да бъде на територията на ТЕЦ „София“. В крайна сметка, по толкова важен въпрос за гражданите, трябва да се чуе и тяхното мнение. Защото проблемът със замърсения въздух в София, за който най-накрая през 2017 година управляващите в СО бяха принудени да признаят, е доста притеснителен. При това той се прояви, след като същите тези управляващи похарчиха над 600 милиона лева за справяне с него. И тук да ги попитам – тези пари на вятъра ли бяха хвърлени? И не на последно място смятам, че гражданите имат право да заявят мнението си по въпросите, които се отнасят до качеството на живота им в града.

Позицията на БСП е инсталацията за изгаряне на отпадъците да бъде изградена на площадката на завода в местността Садината. Така ще бъдат спестени разходи за транспорт и няма да бъде допълнително замърсяван въздухът в столицата. Все пак ТЕЦ „София“ се намира във вътрешността на града и евентуално допълнително замърсяване от инсталацията за изгаряне на RDF ще се отрази на качеството на живот на над 200 000 души, които живеят в кварталите и селата наоколо. Нека не забравяме, че в последните статистически доклади за продължителността на живота, данните показаха, че ние живеем с 2,5 години по-малко заради замърсения въздух в града ни. А според експерти, местността Садината е много подходяща за изграждане на подобна инсталация, тъй като въздушните маси се движат от запад на изток и вероятността запрашаването да се върне в София е нищожна. Не случайно точно на това място преди години е бил построен и комбинатът „Кремиковци“.

Какво се случва с Южната дъга от „Младост“ до магистрала „Тракия“?

Там зрее мега скандал. Цената е скочила от 6 млн. лв. на 24,6 млн. лв. на километър. Ще припомня фактите. Според бившия регионален министър Николай Нанков километър магистрала в България струва само 3,1 млн. евро или 6 млн. лв. и ГЕРБ строи най-евтините магистрали в Европа. Последната част от Южната дъга е 6 км, т.е. по сметките на Нанков ще са необходими 36 млн. лв. В интервю на кмета Фандъкова от 10.08.2017 г. се цитира сумата от 78 млн. лв. за завършване на същия този участък от 6 км от „Младост 4“ до АМ „Тракия“. А когато обществената поръчка стартира, се разбра, че за тази отсечка са предвидени 123 млн. лв. без ДДС или крайна цена от 147,6 млн. лв. При положение, че не се прави изцяло нова магистрала, а съществуващият Околовръстен път ще бъде разширен с 2 платна, плюс 2 помощни ленти от двете страни.

Какво е довело до такова оскъпяване?

И аз се питам това. Ще поискаме въпросът да бъде обсъден в детайли и изяснен докрай. Столична община и АПИ си прехвърлят топката за този участък и аз ще настоявам шефът на АПИ инж. Глосов да бъде поканен в комисията по транспорт, за да обясни.

Още когато се кандидатира за кмет на София през 2005 г., Борисов обеща на хората от Панчарево, Горубляне, Герман и Лозен, че до 2 г. ще имат канализация и ще се подобри водоснабдяването. 13 години по-късно нищо от обещаното не е направено. Жителите на този прекрасен район на София живеят като в 19 век, без канализация. Има и проблеми с водоснабдяването и градския транспорт и не е ясно кога ще бъдат решени. Или на принципа „ремонт след ремонта“, след като се направи магистралата от „Младост“ до магистрала „Тракия“, ще прокараме през нея или под нея колектори за канализация, отводняване на площите около коритото на Искър и т.н. На територията на район „Младост“ ще бъдат и по-голямата част от отчуждаванията и мероприятията по промяна статута на земите, за да бъде завършена Южната дъга. Ако собствениците на земи, започнат да си търсят правата и да водят дела, това може да блокира целия процес, защото въпросът за справедливото им обезщетяване досега не е обсъждан в СОС. Разбира се, ключов е и въпросът кой ще бъде избран за изпълнител на тази отсечка и ще „усвои“ милионите. Обещавам на софиянци, че ще търся публични отговори на всички тези въпроси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук