В Пакистан арестуваха лидера на ислямистите, подбуждал към бунтове

0
1587

В Пакистан арестуваха лидера на ислямистите, протестиращ срещу освобождението на християнката Ася Биби, съобщи ТАСС, позовавайки се на Reuters.

Лидерът на радикалната партия Хадим Хусейни Ризви е призовал свои привърженици да протестират по улиците, ако бъде задържан.

Пакистанските правоохранителни органи задържаха в петък лидера на ултрарелигиозната партия „Техрик е Лабаик Пакистан“ (ТЛП) Хадим Хусейн Ризви. Той оглавява протестите срещу отмяната на смъртното наказани и последвалото освобождение от затвора на християнката Ася Биби.

Според Reuters, полицията е арестувала Ризви на територията на неговото медресе (мюсюлманско учебно заведение) в град Лахор в североизточната част на страната.

Съобщава се в по-рано публикувано видеосъобщение лидерът на радикалната партия е призовал своите привърженици да излязат на улицата и да „защитят честта на пророка“ в случай на негов арест. По информация на Reuters, при стълкновение с полицията в Лахор са пострадали петима души.

В началото на ноември протестиращите срещу отмяната на смъртното наказание на Биби са блокирали движението в големите пакистански градове, включително в столицата Исламабад, в град Лахор и в Карачи. Полицията противодейства със сила на привържениците на ТЛП.

Ася Биби очакваше да бъде екзекутирана от 2010 година, когато официално бе призната за виновна в оскърбление на пророка Мохамед. Биби е първата жена, за която в Пакистан е произнесена смъртна присъда за богохулство.

На 31 октомври Върховният съд на страната я оправда, но тя престоя в затвора до 7 ноември заради масовите безредици, предизвикани от радикалистите.

Сега нейното местоположение се държи в тайна. Прессекретарият на външното министерство на страната Мухамад Файсал заяви, че Биби не е напуснала Пакистан.

Според информация на вестник Welt, германското правителство е разрешило на Ася Биби да получи политическо убежище. По-рано премиерът на Канада Джъстин Трудо също изрази готовност да предостави на Биби убежище в страната си.

Освен това, адвокатът на Биби Сайфул Малук заяви, че още нито една западна страна не е направила конкретно предложение за разрешение на извеждане на Биби и нейното семейство.

На 14 ноември Reuters съобщи, че до този момент няма информация от страна на пакистанските власти да й предоставят право на убежище зад граница.

Припомняме, 47-годишната фермерка, майка на четири деца, беше осъдена на обесване за богохулство през 2010 г. Тя вбеси мюсюлмански фермери, след като нейните съседи й направили забележка да не пие вода от тяхна чаша, защото не е мюсюлманка. Когато те поискали тя да приеме исляма, тя отказала. След това била обвинена от хора, че е обидила пророка Мохамед.

На 2 ноември в Пакистан властите блокираха телефоните в страната заради огромните протести срещу отмяната на смъртната присъда на християнката Ася Биби.

След оправдателната присъда адвокатът на Биби напусна страната заради опасения за своята безопасност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук