Гешев за арестите: Това не е Шератон

0
22343

Условията в арестите са отговорност на Министерство на правосъдието. Те покриват минималните европейски изисквания. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев отговори на въпрос по една от темите от последните дни в ефира на Нова телевизия.

„Това не е „Шератон, посочи Иван Гешев, въпреки че след това призна, че условията в арестите не са достатъчно добри, но и държавата ни е в това състояние. Това не означава, че те не трябва да бъдат подобрявани.

Според него темата е била преекспонирана от „една креслива извънпарламентарна групировка„, която се позиционира в крайно дясното политическо пространство.

Като аргумент, че условията в българските арести не са чак толкова лоши, Иван Гешев зададе контра въпрос защо Баневи са бързали да се върнат в България.

Припомняме, че омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръки на правосъдния министър Цецка Цачева за условията в ареста след жалби подадени към нея от Иванчева и Петрова. След това пък ПР на кметицата Петър Кърджилов оправи призив към медиите да настояват за заснемане на условията в двата ареста в София.

На този призив министерството на правосъдието отговори като заяви, че не може да осигури достъп на медии до помещенията, тъй като достъпът до арестите е със специален режим на контрол и охрана и достъпът до тях е строго регламентиран в законови и подзаконови актове. В началото на седмицата имаше насрочена среща при министъра на правосъдието по темата, която обаче бе отменена заради ангажираност на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов.

По темата за връщането в страната на издирваните от прокуратурата Арабаджиеви, Гешев бе ироничен: „Те пътуват към България, поне така казва адвокатът им, и така три месеца.“

За обвиненията срещу Митьо Очите зам.-главният прокурор бе по-категоричен, че той пътува, като процедурата е на ниво администрация. И за Митьо Очите Гешев чул, че се е оплаквал от условията в ареста.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук