ДАБЧ била изкупителна жертва, смята ексшефът ѝ

0
1810
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

„Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е изкупителна жертва в недоизмислената или нарочно измислена процедура“. С тези думи бившият председател на агенцията Райна Манджукова коментира пред БНР вчерашната акция в Агенцията за българите в чужбина.

Припомняме, че при акцията заради подозрение в корупция бяха задържани 20 души , сред които председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев и главния ѝ секретар Красимир Томов.

Манджукова обясни, че когато тя е била председател на ДАБЧ, агенцията не е имала право да упражнява административни функции, като издаване на удостоверение за български произход.

Според нея вместо проблемът да бъде решен съвместно от институции – МВР, правосъдното министерство, това е вменено на агенцията за българите в чужбина.

Държавата си изми ръцете, отговорността бе хвърлена на ДАБЧ, и този субективизъм, който е неизбежен при издаване на такива удостоверения бе оставен на агенцията“, изтъкна Манджукова.

Тя призна, че е необходимо да се изработят критерии за такива документи, но вече 20 години нищо не е направено.

Манджукова препоръча създаване на комисия, която да проучи международния опит при издаване на удостоверения за етнически произход.

По думите ѝ ДАБЧ има задължение да издава удостоверения за български произход едва от 2000 година. Преди това такъв документ не е съществувал.

През 2014 година са проверени 1500 удостоверения за български произход, като половината са без доказателства за българска връзка.

Общо 90% от проверените удостоверения за предните три години също за издадени без документи за наличие на възходящ българин.

Председателят на Комисията за политиките за българите в чужбина Андон Дончев заяви пред БНТ, че на агенцията са предоставени твърде много права.

По думите му схемите са построени още преди 7-8 години.

Журналистът Велизар Енчев посочи пред bTV, че във френския печат през пролетта на тази година е излязло обширно разследване за търговията с европейски паспорти на българска територия и за лицата от престъпния контингент, които се възползват от нея.

Той уточни, че според публикацията „един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти“.

По думите му ДАБЧ е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

Според Енчев именно външният натиск е довел до вчерашната акция в ДАБЧ.

Бившият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Спас Ташев коментира, че в българските медии се говори поне от 10 години за очевидни проблеми в системата по предоставяне на българско гражданство.

Като експерт към ресорната парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети, но искани от посредници, а не от служители на ДАБЧ.

Ташев обаче посочи, че знае за недопустими практики с цел забавяне на тези, които не си плащат.

Той запита какъв е ефектът, че са дадени 153 000 паспорта след като под 5% от лицата, получили българско гражданство, живеят на територията на България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук