Дончев призовава за дръзка Европа, а не Европа на чиновниците

Дончев: Допуснахме Европа да стане трудно обяснима.

0
8315

Задълбочаващото се разслоение, което е знак за икономически и социални нестабилности, както и разединението са сред бъдещите предизвикателства, които стоят пред ЕС. С тези думи бе поставено началото на форум „Бъдещето на Европа“ в НДК, организиран от Милениум клуб България. Една от целите на организацията е изграждането на активно гражданско общество от България и света.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че сценариите за бъдещето на Европа не са безкрайни. Като структурни такива той посочи задълбочаването на интеграцията, тотална дезинтеграция с разпадане на ЕС и междинен сценарий, свързан с частична дезинтеграция.

Няма политически или икономически аргументи защо ЕС не трябва да съществува„, изтъкна вицепремиерът и допълни, че не е българска специфика национални проблеми да се отнасят към европейски институции.

Натискът на глобалния свят ни кара да се връщаме към традиционното, в рамките на националните граници, а това, по думите на Дончев, е пълен абсурд.
Той смята, че няма проблем, който самостоятелно да се реши от националните държави.

Необходима ни е пренастройка, когато говорим за социалните политики, изрази мнение Дончев.

Категорично социалните проблеми не могат да бъдат решавани в национални мащаби, защото са паневропейски предизвикателства.

Вицепремиерът се обяви за нова енергия и посока на Европа. По отношение на силен контрол, на външни граници и предложения в сферата на сигурността са изпуснати важни решения в рамките на разрастването на миграционната криза.

Новата идея за Европа трябва да бъде дръзка, а не чиновническа, подчерта още Томислав Дончев.

На форума присъстваха и президентът на ПЕС Сергей Станишев и председателят на Милениум клуб Румен Чолаков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук