Елена Йончева тълкува думите на Дончев за борбата с корупцията като подкрепа

0
13260

Елена Йончева тълкува думите на вицепремиера Томислав Дончев за борбата с корупция като подкрепа на тази инициатива, която е в полза на всички българи. Това заяви тя в писмо до медиите по повод негово изказване пред bTV.

Припомняме, че вицепремиерът обясни, че за истинската борба с корупцията е нужна помощта на гражданите, иначе няма как да стане, а и държавата няма механизмите на Биг Брадър, няма реформа без съпротива, системата трябва да се самоконтролира.

Според Йончева тези негови думи означавали, че българският вицепремиер е запознат с доклада на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат по света за 2018 г.

Тя подчертава, че в раздела за България се казва, че чуждестранните инвеститори продължават да изразяват безпокойствие относно върховенството на закона в България. Корупцията била ендемична, особено при реализиране на големи инфраструктурни проекти.

В писмото си Йончева благодари на Дончев и за това, че е намерил сили да подкрепи както искането на БСП за независима експертиза на българските магистрали в европейска лаборатория, така обявената в подкрепа на тази проверка онлайн петиция към гражданите на България.

Относно петицията Йончева заявява, че това е реална стъпка, която ще покаже, че гражданското общество има силата да налага промени към по-добро.

Тя допълва, че не трябва да се позволява нито една власт да счита, че е безконтролна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук