Ердоган предложи на Путин нова среща на върха за ситуацията в Идлиб

0
1713

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи на руския президент Владимир Путин да свика още една среща на върха, за да обсъди положението в провинция Идлиб в Сирия, съобщи АФП.

„Бих искал да припомня проведената неотдавна среща в Истанбул с участието на четири заинтересовани страни (Русия, Турция, Франция и Германия) на Идлиб, по време на която бяха обсъдени необходимите стъпки за разрешаване на проблема“, заяви турският лидер.

Той предложи и да се обсъди формата на срещата на високо равнище.

На 27 октомври лидерите на Русия, Германия, Турция и Франция обсъдиха начините за активизиране на сирийското регулиране в Истанбул. По време на тричасовата среща на върха, проведена в този формат за първи път, страните потвърдиха подкрепата си за дипломатическо решение на проблема.

Лидерите също така обещаха да увеличат хуманитарната помощ за Сирия, включително възстановяване на увредената инфраструктура на страната.

На 17 септември 2018 г. руските и турските президенти се споразумяха да създадат демилитаризирана зона в иджийския град Сирия по линията на контакти между сирийските правителствени сили и въоръжената опозиция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук