Започна събаряне на незаконни колиби в ромската махала във Войводиново

0
6357

Започна събарянето на незаконни постройки в циганската махала на пловдивското село Войводиново. Акцията се охранява от полицията, съобщи БНР.

Багери вече сринаха със земята няколко постройки. До края на деня е се предвижда да бъдат бутнати още осем незаконни бараки. В четвъртък сутринта машините ще премахнат още толкова опасни за живеене бараки.

Събарянето е след издадена днес заповед на кмета на община Марица Димитър Иванов.

След началото на протестите на 7 януари – ден след побоя над командос от специалните сили на България, обитателите на ромската махала се изнесоха.

Тази сутрин около 20 души са дошли да си приберат покъщнината. Още двама мъже с бус следобед са дошли да натоварят багажа си в една от постройките и са заминали.

Всички явно са се настанили при близки в други населени места„, каза кметът на Войводиново Димитър Тошев.

Елекрозахранването в ромската махала също е прекъснато, подчерта директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков. Повечето семейства са ползвали ток незаконно. За премахването на останалите сгради в махалата ще се изчака 14-дневният законов срок за обжалване.

След час в пловдивското село Войводиново се очаква отново да има протест в подкрепа на близките на пребития командос. Колите на полицията и на жандармерията вече са преградили улицата към махалата, за да няма достъп до ромските къщи.

По-рано Районният съд остави в ареста двамата нападатели, на 17 и 21 години, на 33-годишния военнослужещ. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са му нанесли средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Припомняме, че на 8 януари вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов посети селото. Той увери пребития командос, че няма да се допусне саморазправа за неговите близки от наплашените цигани.

Малко по-късно в социалната мрежа Фейсбук бившият командир на 61 Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков призова парашутистите да се съберат на 11 януари на площада в село Войводиново с барети и знамена на мълчалив протест.

Военният бе нападнат Йордановден и е с травми на главата и комоцио, направил забележка на двама млади на пътя в пловдивското село Войводиново. В понеделник състоянието на бития Валентин се влоши.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук