За пръв път от 6 г. в армията има повече назначени, отколкото напуснали (ОБНОВЕНА)

0
13754
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес" / dailypress-bg.com

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS-bg.com / София

За пръв път през последните шест години броят на приетите в армията е по-голям от броя на напускащите, информират от Министерството на отбраната.

Около 15-20% са свободните места, но вече сержантските места се попълват от войници, завършили обучителни курсове, информират още от МО.

От ведомството на Красимир Каракачанов дават пример, че през 2012 г. 1503 военнослужещи са напуснали армията. На техните места са постъпили едва 176 младежи. Две години по-късно – през 2014-а броят на напускащите достига 1707 при само 221 постъпващи на военна служба.

Според информацията на МО през 2018 г. заплатите на военнослужещите са увеличени средно с 10%. Също с 10% ще бъдат увеличени заплатите им и от 1 януари 2019 г. Повишението на доходите ще стане по нов, по-справедлив модел – според натовареността и отговорностите на хората.

За първи път от 28 години са осигурени пари за ремонт на танковете Т-72. За възстановяване на танковете са определени 11 млн. лв., както и 30 млн. лв. за строителство и ремонт на сграден фонд и инфраструктура на военните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, на Стационарната комуникационна и информационна система и Военно-географската служба.

За нуждите на Военномедицинската академия са осигурени 10 млн. лв. и 2 млн. лв. за военния санаториум в Поморие.

Правителството гласува и сериозни средства за възстановяване и поддържане на летателната годност на бойните самолети Су-25 и МиГ-29 – съответно 82 милиона лева и 71,6 милиона лева, както и за ремонт на хеликоптерите „Кугар“, „Ми-17“, „Бел“ и на самолетите „Спартан“, „Пилатус“, „Л-39“.

Според информацията на МО през 2018 г. състоянието на търговските дружества на Министерството на отбраната бележи тенденция към стабилизиране. Положителен финансов резултат отчитат седем търговски дружества. Сред тях са: „Интендантско обслужване“ ЕАД, „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД и „МОБА“ ЕООД. Увеличава се размерът на печалбата на ТЕРЕМ Холдинг ЕАД, „Интендантско обслужване“ ЕАД и ДКЦ „Св. Георги“ ЕООД, Хасково.

В София ще предоставят почти 110 ремонтирани апартамента на военнослужещи, ведомствени жилища ще бъдат осигурени и в други райони на страната.

Стартира и проект за осигуряване на съвременна екипировка за българския войник като отделни компоненти вече се тестват в Сухопътните войски, уверяват от МО.

На финалната права е проектът за придобиване на нов многоцелеви изтребител.

Министрите на отбраната и на икономиката внесоха в Министерския съвет доклад, с който се предлага парламентът да разреши преговори с правителството на САЩ за доставка на Ф-16 блок 70, пишат от МО.

Припомняме, че при посещението на зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан в България на 16 и на 17 декември той се срещна с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов и с военния министър Красимир Каракачанов.

България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО, увери българският премиер Бойко Борисов американския политик.

Президентът Румен Радев на срещата си с американския зам.-държавен секретар заяви, че страната ни се стреми към сътрудничество с бъдещия доставчик на боен изтребител за армията ни.

С военния министър Красимир Каракачанов американският политик обсъдиха регионалната сигурност.

Малко по-късно, на 20 декември държавния секретар Майк Помпейо в прессъобщение, качено на сайта на държавния департамент написа, че САЩ приветстват плана за модернизация в отбраната на България и очакват предстоящия избор на страната за нов многоцелеви изтребител. Вторият в ГЕРБ – Цветан Цветанов веднага заяви, че изборът на Ф-16 бил правилен.

Президентът Румен Радев, който е бивш началник на ВВС определи изборът на Ф-16 като върха на лобизма. В отговор военният министър Красимир Каракачанов запита кой е лобистът за този самолет.

През януари ще бъдат изпратени искания за предоставяне на предложения (RFP) по проекта за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътните войски.

В ход е и процедурата за придобиване на нови бойни кораби за Военноморските сили.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук