ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА В ДЕЙЛИ ПРЕС! „Нова телевизия“: Има задържан в Германия за убийството на тв водещата Виктория Маринова (ОБНОВЕНА)

Той (задържаният в Германия - бел.ред.) е извършителят на това престъпление. В неделя напуска страната и вчера следобед е пристигнал в град на 60 км от Хамбург

0
61044
Снимка: Reuters

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Близо пет часа след като шефът на русенската полиция обяви, че полицията няма задържан по разследването за жестокото убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова, в късната си емисия „Нова телевизия“ съобщи, позовавайки се на свои неназовани източници, че в Германия е арестуван млад мъж, за когото се предполага, че е извършител на престъплението.

По информация на телевизията той е роден през 1997 г. и е от ромската махала в града.

Съобщението на телевизията дойде малко след като от пресслужбата на Министерския съвет анонсира извънреден брифинг утре сутринта от 9 ч. в Министерския съвет в София с участието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов. Очаква се на него тримата да говорят за разследването. Заради брифинга Маринов тръгна от Русе, където от два дни наблюдава разследването, към София около 23.30 ч. тази вечер

За момента нито от МВР, нито от прокуратурата официално потвърждават информацията.

Телевизията съобщава още, че иззет от задържания ДНК-материал е съвпаднал с намерения върху жертвата.

Малко след 23.30 ч. – в ефира на „Нова телевизия“ от Русе се включиха трима мъже, за които репортерът съобщи, че са потърсили възможност да разкажат кой е задържаният. „Ние го знаем Селайдин. Преди час и половина научихме, че е задържан. От 6 ч. сутринта до 19- 20 ч имаше полиция в нашия квартал“, обясни единият мъж.

„Когато пристигнах от Германия в неделя следобяд и разбрах за целия случай. Той (задържаният в Германия – бел.ред.) е извършителят на това престъпление. В неделя напуска страната и вчера следобед е пристигнал в град на 60 км от Хамбург“, допълни друг мъж, който говори в гръб, защото не иска да покаже лицето си.

Единият от събеседниците изрично подчерта, че макар задържаният да е живеел в ромската махала на града, той не е ром, а е от турски произход.

По-рано през деня изтече информация, че румънски гражданин е арестуван за убийството на Виктория Маринова. Малко по-късно полицията отрече и уточни, че задържаният е в управлението само за да се изясни дали има алиби. По време на няколко часово заседание, в което участваха полицаи, прокурори от София и Русе, вътрешният министър Младен Маринов и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, на шефът на русенската полиция Теодор Атанасов заяви пред медиите, че няма нова информация и уточни, че румънецът ще бъде освободен в най-скоро време.

От деня на убийството до днес няколко версии се споменаваха в различни медийни публикации и през социалните мрежи. Първоначално разследващите заявиха, че версията убийството да е свързано с работата на тв водещата е малко вероятна, но по-късно коригираха позицията си с акцент, че се работи върху всички верисии и никоя не е изключена. Последното предаване на Виктория Маринова от 30 септември включва интервю с журналистите Димитър Стоянов от „Бивол“ и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania, арестувани докато водят разследване за корупция при разпределението на средства за европроекти от „Джи Пи груп“. Интервюто е направено от друг журналист – редакторът на предаването Иван Иванов.

Вчера акцент в изявлението на вътрешния министър беше, че екип от Института по психология на МВР прави психопрофил на извършителя, като разследващите не изключват убийството да е „случайно събитие, извършено от човек с психични отклонения и изявен полов нагон, или планирани действия от такова лице или пък от друг, но с личен мотив“.

По-рано днес полицията загради с ленти мястото, където беше намерено тялото на Виктория Маринова. Това стана на третия ден от убийството и малко преди обявеното от бившия й съпруг Свилен Максимов „гражданско претърсване“, в което той възнамеряваше да търси улики на местопрестъплението.

Убийството предизвика силен отзвук извън България. Множество международни организации, както и представители на еврокомисията, настояха властите в България да направят задълбочено разследване на случая и да установят извършителя на престъплението. За случая съобщиха редица авторитетни световни медии, сред които Би Би Си, „Файненшъл таймс“, „Гардиън“, „Политико“,“Фокс нюз“ и Си Ен Ен и „Ал Джазира“. Днес Съюзът на издателите в България излезе с позиция, в която също настоява за задълбочено разследване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук