петък, април 26, 2024
Google search engine
дом DAILYPRESS TV ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Хиляди „жълти жилетки“ заляха френските улици в...

ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Хиляди „жълти жилетки“ заляха френските улици в петата събота на протестите започна се с кръв, бой и арести – ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО

Демонстрациите удариха икономическия растеж и предизвикаха масов хаос

0
7806
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / dailypress-bg.com

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на френските градове в петия уикенд на демонстрации в цяла Франция срещу правителството на президента Еманюел Макрон, въпреки призивите за отлагане след терористичния акт в Страсбург по-рано тази седмица, съобщава „Ройтерс“ видя Информационна агенция „Дейли Прес“.

В Париж бяха разположени хиляди полицаи, които да овладеят евентуални изблици на насилие. Но няколко големи магазина, като Galeries Lafayette, са отворени за купувачите на коледни подаръци.

На централния бул. „Шанз-Елизе“ няколко голи активистки от феминистката протестна група „Фемен“ се изправиха пред полицаите на няколко метра от Елисейския дворец, резиденцията на френския президент.

Вътрешният министър уточни, че около 69 000 полицаи са на крак днес със засилено присъствие в градовете Тулуза, Бордо и Сент Етиен.

Вчера Макрон призова за възстановяване на спокойствието във Франция след почти един месец на протести на т. нар. „жълти жилетки“ срещу политиката на правителството. Демонстрациите удариха икономическия растеж и предизвикаха масов хаос.

„Франция се нуждае от спокойствие, ред и връщане към нормалността“, подчерта Макрон след срещата на лидерите на Европейския съюз в Брюкдел вчера.

В телевизионно обръщение към нацията в понеделник френският президент обяви повишение на заплатите за най-бедните работници и намаляване на данъците за пенсионерите, допълните отстъпки, целящи да сложат край протестите на „жълтите жилетки“, но мнозина заявиха, че ще продължат да подържат натиска.

Правителството, както и няколко синдикати и опозиционни политици също призоваха протестиращите да не излизат по улиците днес, след като четирима души бяха убити при нападение на коледния базар в Страсбург.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук