Имаме калпав закон: Влизаш с пистолет да обираш, хващат те, и след 24 те пускат на свобода

0
1418

Адвокат Марин Марковски коментира в студиото на „Нова телевизия“ случая с момчето, което влезе с пистолет да обира магазин във Варна,

а впоследствие бе освободено 24 часа след задържането му.

Припомняме, че става дума за 12-класник, който обаче бе обезоръжен от самата продавачка и двама случайни клиенти. „Първо искам да кажа на зрителите – никога не се правете на герои. Защото насочен пистолет срещу тебе… всичките газови оръжия приличат на бойни пистолети. Това оръжие може да те убие. Освен това дизайнерски наркотици, съчетани с алкохол, водят до ужас в главата. Правят те като бойна машина, звероподобно същество. Изглежда човек, но не е. Всеки трябва да се прибере жив вкъщи. Не е нужно да се правите на герой, колкото и неюнашко да звучи. В Южните щати дори има един съвет, който властите дават – носете си 10-20 долара, че ако наркоман ви нападне на улицата, да му ги дадете и да не ви стори нещо лошо“, призова хората, изпадащи в подобна ситуация той.

Той сподели и мнението си защо товав момче е било освободено само 24 часа по-късно. „Този човек е на свобода, защото законът е калпав, категорично е калпав. И друго нещо, което ще го кача категорично и ясно. Не може да бъде смачкан един млад човек, адвокат съм. Все пак това момче е един от нас. Не е ходило в църквата, никой не го е учил на вяра в Бога, никой не го е водил на театър. Има си грешки на държавата и на семейството. Но и той е живо човешко същество, той е един от нас, сбъркан, но един от нас. Ами ако бъде ударен тежко като отиде в затвора. Знаете ли какво казват непълнолетните от Бойчиновци – влизаш малък ключ, излизаш голям шперц. Там е място, където човек става лош. Законът, санкцията на съда, присъдата е, за да превъзпита, а не да отмъсти за злото. Редно е това момче да седи вкъщи, да учи уроци и да ходи да плува. Ама басейните скъпи, а майка му и баща му могат да се разведат. Знам кое е редно, но ние сме пред реалностите. В Щатите наказват много тежко грабежите. Защото в грабежите има унижение и отнемане на пари. Там ги наказват тежко, но затворът е направен с всики модерни средства така, че да се замислиш и превъзпиташ. Модерна библиотека, басейни. Не е идеално, не стават светци, но имат възможност да се превъзпитат.

А в затвора в Бойчиновци един млад човек ще го пребият, ще го изнасилят и той като излезе от там ще започне да се боде, за да се пребори с това. Аз от сърце защитавам хора, които са сбъркани, трябва да му се даде шанс.

Вярно е, че прокуратурата трябваше поне за 3 по 24 часа да го задържи, да му е малко по притеснено какво е направил. Трябва да има човещина, трябва да има и справедливост“, каза Марковски.

Източник: Petel.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук