И Борисов разбрал вчера, че Жирардели инвестира у нас (ОБНОВЕНА)

0
11284

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София

И премиерът Бойко Борисов е разбрал вчера, че легендата Марк Жирардели е собственик на „Юлен“ и съответно, концесионер на ски зоната в Банско. Това се разбра от коментара му пред журналисти във Виена.

И аз, като вас, слушам„, заяви Бойко Борисов.

Той посочи все пак, че обявяването на реалния собственик е можело да стане преди години, но няма отговор на въпроса защо това се случва сега.

Премиерът Борисов изказа задоволство, че инвеститори от такава, световна величина, има в България.

Така или иначе, по думите на Борисов, темата „Банско“ трябва да бъде развързана. Премиерът обясни, че по останалия свят хората печелят милиони…, „в пъти, пъти, пъти повече…и имат много повече лифтове. Борисов посочи и че ако „нашите зелени“ дойдат в тук (в Австрия, където се намира в момента премиерът, бел.ред.) ще ги попилеят.

Аз съм горд, че България има едни от най-силните зелени организации, които от 20 години няма правителство, което да е преодоляло тезите им„, коментира още с ирония Борисов.

Припомняме, че вчера на среща в МОСВ Марк Жирардели обяви, че собственик на „Юлен“, а днес в студиото на Нова телевизия коментира, че не знае за нарушаване на договора на концесията.

Правителството възложи при провеждане на преговорите министърът да се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България, представени с писмо до министър-председателя. Проверката си прокуратурата направи по сигнал на Зелените.

Самото назначаване на министър Нено Димов дойде след като главният прокурор Сотир Цацаров заяви в „Шоуто на Слави“, че ако не се предприемат действия в срок за урегулиране на концесионния договор на „Юлен“ ще има обвинени лица и от Министерски съвет.

Препоръката на главния прокурор беше изпратено към МС преди месеци още, но до този момент освен заявките на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, че втори лифт в Банско ще има, други действия от изпълнителната власт не бяха предприети.

И самият Нено Димов обясни, че концесионният договор е сгрешен и това е станало още през 2001 година.

В началото на декември месец също така излезе решението на Върховния административен съд (ВАС), с което той върна за повторно разглеждане на долна инстанция делото за екологичната оценка на новия план за управление на Национален парк „Пирин“. Така се отменя решението на МОСВ да няма екологична оценка.

Според министерството характерът на актуализацията на плана за управление не изисква изготвяне на екооценка.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук