КТ Подкрепа срещу никнещите гинки в енергетиката (ОБНОВЕНА)

Протестът започва в четвъртък от 13 часа

0
13675

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София

Синдикатите излизат на улицата в защита на въглищната енергетика, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Протестът започва в четвъртък от 13 часа.

Шествието ще мине през Министерството на икономиката, сградата на ЕК у нас, президентството, МС, КЕВР, до МЕ и ековедомството.

Петък следобед КТ „Подкрепа“ и КНСБ имат среща с държавния глава Румен Радев и след това в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и работодателите.

КТ „Подкрепа“ настоява за провеждането на справедлив енергиен преход, създаване на работни места, формулиране на ясни регионални политики и ясна алтернатива за работещите в индустрията и енергетиката.

Притесненията на синдиката идват от Парижкото споразумение и Рамковата конвенция на ООН за климата.

Договореностите там, според синдиката, не са обвързани с регионалните и национални особености на енергийните системи на страните членки. Увеличените цени на въглеродните квоти водят до увеличаване на цената на електроенергията, което изправя националните правителства пред решението за спиране на производството на електроенергия от ТЕЦ-ове на въглища.

Директивата за емисиите от промишлеността и системата за търговия с емисии не само въвеждат ограничения с производството на електроенергия от въглища, но водят до увеличаване на цената на произвежданата електроенергия, което изправя хората пред невъзможността да имат достъп до енергия и сериозно увеличава ръста на безработицата.

Синдикатът недоумява защо Европа налага рестриктивни мерки за ограничаване на замърсяването, след като не е най-големият замърсител в света.

КТ „Подкрепа“ настоява за заменяне на концепцията за декарбонизация с концепция за климатичен неутралитет, основана на климатично-неутрално развитие чрез иновации и финансови механизми за всяка отделна страна. Също така синдикатите искат българската страна да изготви Национален план за климата и енергетиката, отчитащ българските реалности в енергийния сектор и последствията за българската икономика.

Синдикатът също така недоволства, че нямаме национална енергийна стратегия и програма за бъдещо развитие на отрасъла.

Почти половината енергетика в България е въглищна„, предупреди Димитър Манолов. Той е притеснен, че ще се ликвидира чисто български сектор.

Владимир Топалов също критикува политиката в сферата на енергетиката, от която изниквали гинки (визира Гинка Върбакова – бел. ред.).
Цената на тока ще се увеличи. Сега умишлено се задържала заради евроизборите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук