Камарата на строителите иска разрешенията за строеж да минават идеен проект

0
4613

От Камарата на строителите в България (КСБ) искат да бъдат разработени и два нови закона – Закон за устройство на територията и Закон за устройство на строителство. Освен това строителите предлагат разрешенията за строеж да минават през идеен проект и др.

По време на брифинг, на който отчетоха резултати от работата си за миналата година, от строителния бранш изразиха отново своето несъгласие с поредните обвинения срещу тях и отново ги определиха като фалшиви новини.

„Камарата на строителите е камара на целия строителен бранш и когато има уронване на престижа, КСБ ще застане зад тях с всички възможности, с които разполага“, обеща председателят инженер Мирослав Мазнев.

От „Хидрострой“ и „Трейс Груп Холд“ са категорични, че нямат подписани договори, никаква комуникация и никакви контакти с „Автомагисрали“ ЕАД.

От ПСТ груп ЕАД заявиха, че имат само подписани рамкови договори с „Автомагистрали“, които не касаят изпълнението на АМ „Хемус“ и нямат усвоени аванси, касаещи изграждането на магистралата.

Припомняме, че от строителния бранш дори излязоха на протест в София, за да изразят несъгласието си с критиките, основно идващи от БСП в лицето на Елена Йончева.

За първите 9 месеца на миналата година КСБ отчете ръст от 11.7% и финансови средства от сградното строителство в размер на над 5 млрд. лева за първото деветмесечие на 2018 г.

Камарата отбеляза ръст от 10.4% в областта на строителната продукция спрямо 2017 г. през първото деветмесечие на 2018 г. Строителната камара очаква ръстът в областта на строителната продукция да бъде запазен и през настоящата година.

Сградното строителство за първите девет месеца на 2018 г. е в размер на 5 млрд. лв., с ръст от 11.7%. Инженерното строителство е с обем от над 4 млрд. лв. и ръст от 8.8%.

Започнато е строителство на 4790 нови сгради. От КСБ отчитат лек спад от 11% в строителството на нови сгради. Въведените в експлоатация новопростроени жилищни сгради са 1592, с ръст от 2.6% от 2017 г.

Сключените договори по обществените поръчки към деветмесечието са 2038, на стойност от над 1 млрд. лв., с ръст от 11.3% на брой и ръст 0.2% от стойността.

От строителната камара очакват през предстоящата 2019 г., когато започва изпълнението на големите проекти, като стартирането на АМ „Хемус“ и проектите във ВиК сектора, да се засили и инженерното строителство, което да бъде преобладаващо.

Според инж. Мазнев сградното строителство ще продължи да се увеличава и развива през настоящата година.

От КСБ се притесняват от статистиката на средната месечна работна заплата.За деветмесечието на миналата година тя е била 1106 лв., като за строителството остава около 860 лв.

Предизвикателства, които си поставя строителният бранш, са подобряване работата на законодателството, касаещо бранша, продължаване битката с промени в Закона за устройство на територията, всички фирми, които изпълняват строително-монтажни работи да бъдат вписани в регистър, единни норми за видовете дейности, строго регламентиране на видовете работа и други.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук