Каракачанов: Гетата не се търпят (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
9608

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ,                                                                          ДЕЙЛИ ПРЕС / www.dailypress-bg.com

След като мине описа на енергийното дружество и на пожарната, събарянето на опасните постройки в село Войводиново ще започне. 

Това обяви военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който дойде на посещение в селото за разговор с местните власти.

Повод за посещението на Каракачанов и свикването на извънредния щаб е побоят над командос, който направил забележка на двама младежи от ромски произход, че създават опасност на пътя както за себе си, така и за движещите се коли.

Двамата се нахвърлили върху военнослужещия, след това, по свидетелски показания, към тях се включила и група от двадесетина роми със секири и подръчни средствакоито пребили боеца. Според командира на 68-ма бригада Явор Матеев командосът е нападнат в гръб и е бил завързан. Това е причината да не се защити. Инцидентът е станал на Йордановден.

На следващия ден – 7 януари вечерта, над 300 души протестираха на площада пред черквата в селото. Жандармерия и полиция пазеше през нощта циганската махала.

Кракачанов бе категоричен, че положението не може да продължава по този начин и да се търпи прослойка от населението да е: „абсолютно маргинализирана и тотално изпусната, да се съобразява с никой, да не уважава живота и другите“.

Искат да ги поят, да им строят къщи, да ги дундуркат„, обясни гледната си точка за гетата Каракачанов.

По думите му всички постройки в гетото са абсолютно незаконни, но общината си е свършила работата много отдавна, направила е проверките и не веднъж е приканвала живущите да се узаконят, като им предостави парцели за откупуване. От 250 обитаващи гетото, стотина са регистрирани в селото, но не и адреси в гетото.

„Да бъдат така добри – общината им е отделила необходимите парцели, да живеят като нормални хора, както го прави всеки един от гражданите.

Не може обаче общината да им строи жилищата“, обясни Каракачанов.

Сега ще бъдат издадени и заповеди за събаряне на постройките.

Според него местната власт не покровителства циганите.

Трябва да се действа бързо и да се разбере, че държавата е на мястото си, категоричен бе Каракачанов. Той покани журналистите да направят обиколка заедно с него в гетото.

Лидерът на ВМРО заяви, че държавата трябва да поощрява грамотната раждаемост, а не безразборната и се ангажира да предложи мерки за справяне с гетата.

Каракачанов се е срещнал с пострадалия командос. Няма опасност за живота на боеца, предстои му операция на скулата. Иначе състоянието на духа му е добро, но има опасения за сигурността на близките му, които живеят в селото.

Военният министър и вицепремиер по сигурността увери военнослужещия, че няма да се допусне саморазправа.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

Изображение 398963
Изображение 398962
Изображение 398959

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук