Каракачанов отхвърли обвиненията на БСП за цената на ремонта на Су-25

0
5177

Ако нападките на социалистите бяха реални, аз нямаше да съм тук. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов преди заседанието на военната комисия в парламента относно обвинение от БСП, че от МО ще ремонтират щурмовите ни самолети Су-25 срещу силно завишена сума. Каракачанов отрече информацията, че договорът за ремонта на Су-25 щял да бъде за 311 млн. лева.

Министър Каракачанов заяви, че всички документи са подредени по отношение на участниците и способностите на българския авиоремонтен завод АВИОНАМ да се включи в ремонта на самолетите.

Според процедурата ремонта на щурмовите самолети възлиза 41 млн. лв. без ДДС. При необходимост от допълнителни ремонти сумата може да достигне максимум 82, 510 млн. лева след санкция от МС.

Само един от двата възможни завода участваха в тази процедура. Според доклада на ВВС са само две компаниите, които могат да извършат ремонта – руска и беларуска. Само беларуският завод се е отзовал.

В деня, в който в медиите се появи информацията, че ремонтът и удължаването на ресурса на наличните ни самолети Су-25 може да струва над 100 млн. лева (около 311 млн. лв.), от военното министерство излязоха с остра реакция, че подобно твърдение не отговаряло на истината твърдението, чесредствата за ремонта значително ще надхвърлят сумата от 100 милиона лева, като така целенасочено ще се заобиколи законът и Народното събрание„.

Каракачанов изтъкна, че процедурата е обявена публично и е на сайта на Министерството на отбраната с решение 108/17. 08. 2018 г. Според него общата стойност на ремонта възлиза на 41 милиона лева без ДДС, като при необходимост от допълнителни ремонти, сумата може да достигне максимум 82.510 милиона лева без ДДС, за което задължително е необходима санкция на Министерски съвет. (Точка 9, стр. 8 от документацията по поръчката, публикувана в сайта на МО).

Народното събрание се произнася по сделки за над 100 милиона лева без ДДС.

След като са поканили двете фирми, които могат да ремонтират самолетите ни и разполагат с необходимата лицензионна документация, се е отзовала само едната, заяви Каракачанов.

Според доклад на Военновъздушните сили (ВВС) само две компании могат да извършат изисквания ремонт. Това са руският завод-производител и авиоремонтният завод „Баранович“ в Беларус.

Оферта е подала само втората компания, уточни военният министър.

На въпроса защо не е поканен за ремонта българският завод „Авионамс“, причината е, че от 16 години заводът не е ремонтирал СУ-25, а от 18 години – не е ремонтирал двигател на СУ-25. По оценка на експерти от ВВС, в „Авионамс“ никога не са извършвани капитално-възстановителни ремонти в обема, който е необходим сега. Въпреки многократните покани от Министерството на отбраната до „Авионамс“, дружеството до този момент не е предоставило документи за наличие на способности за изпълнение на обявената от Министерството на отбраната поръчка.

Според военното ведомство, решението за откриване на процедурата не е обжалвано от нито една страна, включително от „Авионамс“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук