Константин Велев: 1000 лв. за „Гражданска отговорност” не са плашило

0
3270

„1000 лв. за застраховка „Гражданска отговорност” не са плашило. Това е и ролята ни – да предупредим политиците и потребителите за това какво може да се случи и какви може да са последиците от промяната в правната среда, която настъпи при нас с тълкувателното решение на ВКС”.

Това коментира в „Здравей, България” Константин Велев, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

„До това решение съдебната практика от десетилетия беше относителна постоянна. Обезщетяваха се само най-близките. С разширяването на кръга с лицата, които имат право на такива обезщетения, това няма как да не се отрази на цената на застраховката”, поясни той.

Според данни на Комисията за финансов надзор целият пазар губи от застраховка „Гражданска отговорност”.

„Досега застрахователите успяваха да компенсират загубите с другите продукти, които предлагат. Оттук нататък обаче ситуацията ще бъде различна и при новите обезщетения, които се очаква да се плащат, разчетите показват едно много сериозно увеличение на плащанията”, уточни Велев, допълвайки, че те ще се умножат в пъти.

При новия кръг роднини се очаква средно да се обезщетяват по шест души.

„Ние нямаме интерес от драматични събития на застрахователния пазар. Длъжни сме обаче да предупредим обществото, че всяко едно решение на държавата има своите пазарни ефекти. Когато не се държи сметка за икономическия ефект от едно такова решение, се случват подобни неща”, каза още Константин Велев.

Източник: Нова тв

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук