Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

0
5019

Съдебната система е затънала в зависимости. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на форум за „Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото“, съобщи БНР.

Лозан Панов изброи 11 причини, които, опровергават констатацията от последния евродоклад, че България се е справила с препоръката за гарантирането на независимостта на съдебната власт.

„Главният прокурор разследва критиците си и поставя чадър над приятелите си. Никой не се осмелява да инициира въвеждането на механизъм за неговия контрол. Критичните магистрати, начело с председателя на ВКС и други колеги и техните семейства са подлагани на жесток медиен и институционален терор, който преобръща живота им с краката нагоре“, заяви съдия номер едно.

Панов припомни, че участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са наказани, а самият той е бил на косъм от импийчмънт заради свое изказване.

В последно време чувам само своя глас, а в новия Висш съдебен съвет (ВСС) тишината дебне отвсякъде, заяви председателят на ВКС. Неговото тълкувание на евродоклада по механизма за сътрудничество и проверка е, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

Атаките срещу съдебната система са проблем не само в България. Това заяви доскорошният председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов, чийто мандат изтече преди дни.

Президентът на Международната съдийска организация (МЕДЕЛ) Филипе Маркес потвърди, че има безпрецедентно увеличение на атаките към съдиите в цяла Европа и това е тревожно. Такива тенденции също има в Полша, Унгария и Румъния.

Има криза в либералните демокрации. Това дава отражение в съдебната власт, а именно тя трябва да посочва слабостта на другите власти. По време на кампании с демагогия може да се критикува и така да се застраши принципът за справедлив процес, категоричен е Маркес.

Панов даде пример с антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която призовава на разпит председателя на ВКС (него самия – б.р.). Подобно действие отваря възможността всички административни ръководители да могат да бъдат привиквани, докато административният орган (Комисията – б.р.) има дела в същия съд, чийто шеф е извикан в комисията.

Припомняме, че на 12 ноември 2018 г. с писмо от зам.-председателя на КПКОНПИ се изискваше председателят на Върховния касационен съд да се яви за справка в комисията.

Отговорът на съдия номер едно беше, че подобно действие противоречи на независимостта на съдебната власт и той не отиде на повикването.

Подобно искане е грубо нарушаване на конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава„, бе отговорът, изпратен до комисията от председателя на ВКС Лозан Панов.

По-късно от Комисията призоваха председателя на ВКС да не се поставял над закона.

Форумът, който се провежда в София, е организиран от Съюза на съдиите в България. Той е посветен на ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото и проблемите с независимостта и натиска в съдебната власт. В международната среща участва и президентът на организацията „Европейски магистрати за демокрация и свободи“ Филипе Маркес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук