МС прие разширяване на Националния съвет по антикорупционни политики

0
1975

Промени в Постановление № 136/2015 г. за създаване на Национален съвет по антикорупционни политики приеха министрите от кабинета „Борисов-3“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Според тях членовете на Гражданския съвет към Националния съвет се увеличават от 9 на 11, като се предвижда освен представители на неправителствени организации, в него да могат да участват сдружения, представляващи малките и средните предприятия и представители на работодателските организации.

С промените се създават и правила за преместване на членовете на Гражданския съвет. Целта е прозрачност, равнопоставеност между членовете и кандидатите за членове и приемственост в състава и работата на съвета по антикорупционни политики.

Разширява се и съставът на самия Национален съвет. Членове на Съвета ще бъдат и заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и заместник-председатели на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС).

Съветът ще провежда заседанията си на четири месеца, а извън този срок той ще може да бъде свикван от председателя по негова инициатива или по предложение на трима негови членове или на две трети от членовете на Гражданския съвет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук