Марияна Николова ексклузивно: Винаги съм била повече технократ, ще се впиша в кабинета (ИНТЕРВЮ)

0
7237

С новия вицепремиер по икономическата и демографската политика разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА КОЛЕЖКА ОТ В-К „24 ЧАСА“:

– Г-жо Николова, кажете нещо, което не знаем за вас.

– Имам две дъщери – на 9 и на 16 г. Омъжена съм от 24 февруари 2002 година. Съпругът ми работи във фирма, която е с основна дейност мебелно производство.

– Знаете ли с какво се захващате, за колко време ви убедиха да приемете и кой ви предложи лично на вас да станете вицепремиер на мястото на Валери Симеонов?

– Предложението дойде от Валери Симеонов. Повече от година работя с него и съм в течение на политиките, които бяха започнати и трябва да бъдат завършени успешно.

Давам си сметка, че предстои много и отговорна работа за справяне с демографските проблеми на регионите в България, за създаване на по-добри условия за българския бизнес и за развитие на икономиката. Имам желание да допринеса за провеждането на успешни реформи в изпълнение на управленската програма на правителството. Надявам се, че екипът от министри ще ме приеме и ще успея да се впиша в стила на работа на Министерския съвет.

– Какво реално може да свършите в ресорите, които ще наблюдавате, и за оставащото време до края на мандата или докогато изкара управлението? Каква е програмата ви минимум?

– Ще поканя на срещи браншовите, работодателските организации, синдикатите и кметовете. Убедена съм, че в диалог с тях ще се очертаят както слабите места в действащата нормативна уредба, така и положителните практики, които се нуждаят от подкрепа. Всеки бранш има специфични проблеми за решаване. Всеки бранш смята, че му тежат бюрократични и административни пречки. Тези пречки трябва да се знаят, да се дефинират и да се решат чрез управленски политики.

Облекчаването на различни процедури ще даде възможност за рестарт на забавените по различни причини инвестиционни проекти. Ще работя и за преодоляване на дисбаланса в икономическото развитие на отделните региони.

– Как се насърчава демографският прираст? Не е ли той функция единствено на доходите, които няма как да се увеличат рязко?

– Когато се създадат по-добри условия за бизнес в регионите, за повишаване на доходите, за оптимално използване на природните ресурси, за привличане на инвестиции, пътят за решаване на демографските проблеми ще е по-ясен и вероятно по-лесен.

– Как ще успеете да спечелите депутатите от “Атака”, които днес демонстративно ви обърнаха гръб – не останаха за дебата, нито за гласуването, нито пък подкрепиха номинацията ви?

– Досега винаги съм била експерт и по-скоро технократ, отколкото политик. Ще се съсредоточа в работата, която се очаква от член на изпълнителната власт. Надявам се, че лидерите на политическите формации в парламента ще направят верните и необходими политически стъпки и преговори.

– Какво не знаят хората за Валери Симеонов? Сатанизиран ли е той вече?

– Забелязвам, че в социалните мрежи много бързо всеки може да бъде разпънат или издигнат до осанна. Това, което не се разбра за Валери Симеонов, е, че той подхождаше честно към всеки проблем, изучаваше го в детайли, допитваше се до мнението на експерти и специалисти. Той е открит и праволинеен човек.

По-рано днес Марияна Николова даде и обща пресконференция, на която отговори на въпросите на всички медии в Народното събрание.

– Г-жо Николова, току-що Народното събрание ви избра за вицепремиер по икономическата и демографската политика на мястото на Валери Симеонов. Кои ще са приоритетите ви?

– Току-що бях избрана на длъжността зам. министър-председател на Република България – един отговорен пост, който изисква продължаване на започнатото по отношение на линията на управленската програма на правителството, а също така повишаване доходите на населението. Това са мои приоритети, към които аз ще се стремя.

Накратко, работата ми като вицепремиер ще бъде насочена към конкретното изпълнение на програмата на правителството и на приоритетите, заложени в самото коалиционно споразумение. Добрата бизнес среда, благоприятните условия за легален бизнес и за развиване на родно производство ще повлияят на доходите, които са свързани със стимулирането на активността и на икономическата отговорност за благоприятната среда за развитие на бизнеса.

Ресорът на досегашния вицепремиер беше изключително отговорен. Това са много министерства, държавни агенции. Аз не зная дали този ресор ще бъде потвърден, или ще бъде изменен, защото все пак това е прерогатив на министър-председателя – да прецени какъв ще бъде конкретният ресор на отговорност на новия вицепремиер. Ако той бъде запазен, моят приоритет ще бъде икономиката и демографската политика. Също така не е без значение и здравеопазването.

Интерес за мен представляват и децата. Те са нашето злато. Ако ресорът на отговорност е свързан с Държавната агенция за закрила на детето, която досега беше отговорност на вицепремиера по икономическата и демографска политика, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки и конкретни въпроси, които се отнасят до здравето на детето. Защото нашите деца на първо място трябва да бъдат здрави.

– Част от управляващата коалиция – “Атака”, не ви подкрепи.

– Аз не мога да коментирам в момента представителите на “Атака”. Това, което мога да кажа, е, че аз съм излъчена за вицепремиер от коалиция “Обединени патриоти” и съм избрана от Народното събрание.

– Как ще повишавате доходите?

– Първо, трябва да се запозная с работата на кабинета по отношение на социалната политика, тъй като моята длъжност като началник на кабинета беше административна. Има политически решения, на които аз не съм присъствала. Ще се запозная и с предложенията на министъра на социалната политика. Въпросът ви е за доходи, но аз ви казах, че първоначалният ми приоритет ще бъдат икономиката и демографската политика. По отношение на доходите – възнамерявам да направя срещи с браншовите организации да видим какви са проблемите. Да видим проблемите на дребния и на средния бизнес. Да видим също така проблемите за работната сила.

– Одобрявате ли изказването на бившия вицепремиер към майките?

– Аз съм майка на първо място. По отношение на майките на деца с увреждания правителството е внесло законопроект, който, след като бъде приет, ще подобри нещата. По изказването на политици в момента не мога да направя изявление.

– Но заемате неговия пост.

– Разбира се. Затова ви казвам, че на първо място аз съм майка и към конкретно дете аз не бих отправила каквито и да било изказвания.

– Значи не го одобрявате?

– Аз ви казах, че един от приоритетите ми ще бъдат децата.

– Ще говорите ли като него?

– Моят изказ не е такъв по принцип.

– Тежи ли ви наследството на Валери Симеонов на този пост?

– Не съм човек, на когото нещо му тежи. Избрана съм за вицепремиер да работя в полза на Република България, за гражданите, за обществото и да изпълнявам управленската програма. На мен за момента нищо не ми тежи.

– Вие бяхте част от неговия екип, възможно най-близкият в административно отношение. Ще се съветвате ли с него за в бъдеще?

– Готова съм да се съветвам с всеки народен представител, с всеки член на Министерския съвет, когато има тема или дебат и когато искам да ми бъде предоставено някакво мнение.

– Ще търсите ли Волен Сидеров за разговор, ще търсите ли път към него?

– Аз съм готова за разговор с всеки един народен представител. Към всеки ще потърся път.

– Кой ще е шеф на вашия кабинет?

– За момента не съм взела решение. Когато съм готова, ще ви осведомя. Към медиите имаме една молба – да ми дадете толеранс, например от една-две седмици, за да се запозная с дейността на кабинета по отношение на политики и приоритети. Да имате това търпение, тъй като току-що бях избрана на тази длъжност, след което ще отговоря на вашите въпроси. Все пак трябва да има и някакъв толеранс.

– Ще продължат ли акциите срещу шума по морето?

– По отношение на законодателството законопроектът за защита от шума беше внесен в Народното събрание. Ако той бъде приет (мина на първо четене през лятото – б.а.), там има конкретно разписани органи и институции, които ще извършват проверки и ще направят санкции по отношение на нарушителите.

Отбелязвам, че санкциите не са маловажни. Също така има голям проблем с ромските сватби. Оттам има голям проблем.

– А ще борите ли с полиция шума по заведенията?

– Няма как. В този закон не е записано, че вицепремиер ще ходи с шумомер. Записани са компетентни институции в Република България, които са оторизирани от нормативния акт да извършват контрол.

– В CV-то ви пише, че сте член на Софийската адвокатска колегия. При проверка на имената в нея вашето име го няма. Каква е причината?

– Медиите са отразили, че съм член на Софийската адвокатска колегия. А аз в CV-то съм посочила, че преди много години съм членувала в Софийската адвокатска колегия. Това не е коректно, не е вярно като информация.

– А била ли сте водеща в телевизия СКАТ?

– Никога не съм била телевизионна водеща.

– В НДСВ членували ли сте?

– Никога не съм членувала в политическа партия. Не познавам Татяна Калканова.

– Как ще се отрази вашият избор върху стабилността на кабинета и на управляващата коалиция?

– Ресорният вицепремиер по икономическата и демографската политика има конкретно разписани функции в закона за администрацията. Не мога да кажа дали моята длъжност го укрепва.

– Вашият избор е политически въпрос.

– Смятам, че имам подкрепата на кабинета и ще има приемственост в политиката, която правителството води за изпълнение на програмата.

– Досега бяхте началник на кабинета на Валери Симеонов. Как ви беше отправена поканата тогава и как изборът се спря точно на вас?

– Благодаря за въпроса. По отношение на заемането на длъжността началник на кабинета от мен. Преди да заема тази длъжност, работех в Националната електрическа компания като ръководител на отдел “Договорно-правен и правна защита”. Към мен беше отправено предложение от кабинета на г-н Симеонов, тъй като изискванията на г-н Симеонов са били да бъде човек с достатъчен опит в администрацията, който разбира от управление на административен кабинет, какъвто е кабинетът на вицепремиера. Когато се явих, с мен имаше още 10-ина кандидати. След 2 дни се
обадиха да ми кажат, че аз съм одобрена за длъжността, тъй като имам значителен опит на различни длъжностни нива в структурата на администрацията на Република България. Затова той е преценил, че ще мога да водя кабинета като документооборот, като срещи. Тъй като длъжността началник на кабинет е административна и изисква специфични познания по отношение на входирането и изходирането на документацията, която пристига в кабинета и която има значителен обем.

– И дотогава не сте познавали Валери Симеонов?

– Аз съм познавала Валери Симеонов като народен представител. Но някакви близки отношения или някакви партийни взаимоотношения с него нямам.

– Вече сте политическо, а не административно лице. Ще се справите ли с новите отговорности?

– Разбира се. Смятам, че ще се справя с отговорността, която все пак не е лека. Постът, който заемам, е изключително отговорен. Но нека първо да видим какъв ще ми бъде ресорът на отговорност, и тогава да говорим.

– Може да има промени?

– Това е възможно. Ресорът се определя от премиера, който може да прецени конкретни институции, конкретни агенции да бъдат възложени на конкретни субекти. Ако бъде потвърден изцяло ресорът, то няма да има проблеми.

– С какви мотиви Валери Симеонов ви предложи да станете вицепремиер?

– Аз съм предложена за вицепремиер от коалиция “Обединени патриоти” – от г-н Каракачанов и г-н Валери Симеонов. Мотивите, с които те са ме предложили и са ми гласували доверие, е експертизата, която имам, както и увереността, че ще изпълнявам последователно политиката на правителството на Република България, ще спазвам законите на Република България и ще изпълнявам и приоритетите, заложени в коалиционното споразумение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук