Многохиляден „коледен“ протест се проведе в Унгария (ВИДЕО)

0
4868

Пореден многохиляден протест се проведе вчера вечерта в унгарската столица Будапеща. Демонстрацията бе заявена като мирен протест по случай наближаващите празници.

Протестът бе организиран чрез „Фейсбук“.

Организаторите обвиниха управляващата партия „Фидес“ в диктатура,която малко по малко отстранява неудобните си противниция, смазва независимата съдебна система и се оправдава за всичко с филантропа Джордж Сорос.

„Най-сетне ще работим по 8 дни в седмицата„, пишат иронично те.

Управляващите неизненадващо обвиниха протестиращите, че са финансирани именно от Сорос.

При предишни акции се стигна и до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Поводът за събирането бе отново противоречивия „робски“ закон, който изведе недоволните на поредни протести срещу премиера Виктор Орбан.

Демонстрации през последните дни се провеждат не само в столицата, но и в други градове.

Унгарците са гневни на промените в трудовото законодателство, които ги заставят да работят до 400 часа годишно извънредно без заплащане.

Работодателите получиха възможност да се издължават до 3 години, но без работниците и служителите да имат гаранции.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че то не планира да променя разпоредбите за извънредния труд.

Преди дни охраната на държавната телевизия дори изхвърли от сградата опозиционни депутати, които искаха да прочетат декларация срещу действията на премиера Виктор Орбан.

Дясното правителство твърди, че законът щял да помогне за облекчаване на настоящия недостиг на работна ръка в процъфтяващия производствен сектор в Унгария и щял да позволи на работниците да печелят повече.

Президентът Янош Адер подписа законодателните промени въпреки народното недоволство.

Той счита, че законът е в съответствие с конституцията на Унгария и европейските стандарти и уверява, че не поставя под риск правата на работниците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук