Над 15 млн. лв. в хазната от е-винетки до моменти

0
2708
Снимка: Илияна Кирилова

Досега са продадени 221 300 електронни винетки на обща стойност 15 016 090 лева, информираха от пресслужбата на АПИ.

От продадените до момента е-винетки 135 008 са електронните винетки за леки автомобили и теглените от тях ремаркета, а 86 292 са винетките за камиони и тирове.

От АПИ припомнят, че годишни винетки за тежкотоварни автомобили не се предлагат заради предстоящото въвеждане на ТОЛ за изминато разстояние от 16 август 2019 година. Най-дългосрочната винетка за камионите в момента е месечна, която струва от 80 до 174 лв. в зависимост от вида на тежкотоварното моторно превозно средство.

Пик на продажбите на електронни винетки за леки автомобили се очаква в края на януари, когато изтичат годишните стикери на повечето шофьори.

Припомняме, че днес 15 януари, изтича гратисният период, в който водачите в страната можеха да шофират без винетка по пътищата от републиканската мрежа заради проблемите при закупуването на е-стикери.

Заради многобройните проблеми, които възникнаха при старта на продажбата на е-винетки, се стигна до оставките на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, директора на Националното ТОЛ управление Антон Антонов, както и на още двама чиновници.

Системата за продажба по електронен път на винетки трябваше да тръгне от 1 януари под шапката на новосъздаденото преди шест месеца ТОЛ управление.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква готовност за продажба, системата не работи, а на граничните пунктове дори няма монтирани терминали.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук