Над 60% от българите не са оптимисти за 2019 г. (СНИМКИ)

0
1703

Едва 22% от българите са оптимисти, че 2019 г. ще бъде по-добра от отминаващата година.

Това сочи проучване на „Галъп интернешъл“, проведено в периода между октомври и декември 2018 г., съобщи агенция news.bg.

И тази година преобладават песимистично настроените ни сънародници – те са общо 30%. Други 31% смятат, че 2019 г. ще бъде същата като настоящата година, а останалите 19% от българите нямат мнение по въпроса. Това означава, че нетната стойност на оптимизма у нас за 2018 г. е -8, докато през миналата година тази оценка беше +3.

Това показва значителен спад на общия оптимизъм.

Снимка 397380
Снимка: „Галъп интернешъл“

България е по-песимистична на фона на източната част на Европейския съюз. 

Румъния например показва много по-сериозен оптимизъм (нетна стойност +21).

България показва по-малко оптимизъм от средното и за Европейския съюз като цяло. Според нетните оценки на Балканите най-оптимистично настроени са албанските общности. На другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина, докато българите сме в средата.

По отношение на световния мир у нас отново преобладават скептиците. Едва 15% от сънародниците ни очакват идващата година да е по-мирна за света от отиващата си, а 28% са на обратното мнение. Други 38% очакват тя да е същата, а 19% се затрудняват да отговорят. Нетната стойност е -13, което поставя страната ни близо до средните стойности за света.

Снимка 397381
Снимка: „Галъп интернешъл“

България изглежда сравнително по-оптимистична за мира не само на фона на останалите страни в източната част на Европейския съюз, но и на ЕС като цяло.

В сравнение с останалите страни на Балканите обаче българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна. В това отношение отново албанските общности са сред най-бодро настроените.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук