Нинова и Радев единодушни за възстановяването на парламентаризма в страната

0
13593

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и държавният глава Румен Радев обсъдиха заедно с експерти секторните политики, заложени в проекта на социалистите „Визия за България“.

Нинова обясни пред журналисти, че има съвпадение по ключови въпроси като връщане на ролята на държавата във важни сектори от обществения и политическия живот, възстановяване на доверието към институциите. Обсъдени са конкретни мерки, които да доведат до промяна на моделите в здравеопазването, образованието и нефункциониращата социална система.

До края на годината предстои следваща работна среща, след като дискусията по визията приключи в цялата страна и бъде конкретизирана с предложения от обществото.

Нинова и Радев не са обсъждали политики за България извън представения проект.

По думите на Нинова акцентите в разговора с държавния глава са приоритети, които да бъдат заложени в години напред като държавно управление, роля на държавните институции, на Конституцията на България, както и възстановяване на парламентаризма в страната.

Нинова изтъкна на преден план проблеми като нетрайното законодателство, честите смени в законите и принизената роля на дебата в българския парламент.

„Разговаряхме за начините, по които държавата да влезе в икономиката, с пълната уговорка, че става въпрос за пазарни механизми, за европейски механизми, за подпомагане на държавата за развитие на икономиката“, обясни още Нинова.

Детайлно е разгледана темата за регионалното развитие – това „каква държавна политика да се прави, така че не само като структури на държавните институции, а като политики да вървим към регионално развитие“, заяви още лидерът на БСП.

Нинова посочи и че помощта от президента е налице чрез експертизата, препоръките и чрез оставени отворен разговор с президентския екип по финализирането на проекта „Визия за България“.

Това е достатъчно за нас – и експертиза, и съвпадение на позиции по важни въпроси„, каза Нинова.

На срещата са засегнати въпроси, които ще се отразят в Бюджет 2019 г.

Лидерът на БСП подчерта, че е представен алтернативен модел на данъчна политика, тъй като сегашният, според Нинова, ще задълбочава неравенствата.
В рамките на това представяне Нинова в отправила предложения за прогресивното облагане, за семейно подоходно облагане и преизчисляване на пенсиите.

Нинова коментира изказването на вицепремиера Валери Симеонов, в което той обясни, че думите му към протестиращите родители на деца с увреждания са били разбрани неправилно.

„В представите на вицепремиера това са кресливи жени, които използват уж болните си деца, така го разбрахме – като арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания в България“, заяви Нинова.

Лидерът на партията не смята протестите за политически, а за човешки, тъй като според нея, там участват граждани с различни политически убеждения.
Тук не става въпрос за цветове, протестът този път е за основни ценности – майчинство, деца, грижа за болни хора, съпричастност на държавата„.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук