Няма такава държава! Лишиха от помощ 6-годишната Лори с рядко заболяване, а за ромките с по 5 деца сипят милиони

0
435

Лориана е на 6 и от четири години родителите й се борят с рядко заболяване, което тя има и с решението на Фонда за лечение на деца, които отказват да отпуста средства за нейния случай.

На 1 година и 9 месеца момиченцето е диагностицирано с юношески артрит – автоимунно заболяване, при нея са атакувани ставите й. Надежда дава терапия в Германия срещу 40 000 евро годишно.

Родителите на детето откриват клиника в Мюнхен, която прилага успешно лечение на тази болест без странични ефекти. Там вече има други деца от България, чието лечение се финансира от Фонда.

Те също кандидатстват през април 2016 г. От тогава водят борба с Фонда, през юли тази година за пореден път им е отказано финансиране. Първият отказ е с мотива, че това лечение е експериментално, а последният отказ – защото експертите не са запознати с метода на лечение и изискват мнението на външен консултант.

„Не мога да си обясня как може да бъде спряно  единственото възможно за нея лечение, при положение, че повече от 20 деца с автоимунни заболявания като нейното през последните няколко години са финансирани от фонда“, казва майката на Лориана.

От Фонда за лечение на деца отказаха коментар. Семейството отново ще обжалва решението му, а дотогава събира пари за лечението на Лориана.

Сметката за помощ на Лориана е:

IBAN BG09RZBB91551009573582

BIC RZBBBGSF

Споделете, ако сте ЗА да се подпомогне 6-годишната Лори с финансиране от държавата.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук