Отхвърлиха исканията ни по пакета „Макрон“ (ОБНОВЕНА)

0
13712

Европейските депутати от Транспортната комисия отхвърлиха искания от България компромисен вариант по пакета „Мобилност“, съобщи БНР.

Те приеха, че камионът трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици. ЕП одобри и, че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.

Гласуването става, докато пред сградата се провежда масов протест против пакета „Макрон“.

Припомняме, че ден по-рано трима български евродепутати – Петър Курумбашев, Андрей Новаков и Ангел Джамбазки се опитваха да намерят начин да имат право на глас на днешното заседание на транспортната комисия на Европейския парламент.

Други български евродепутати, представители на европейското политическо семейство, се опитваха да заместят колегите си от други страни, за да може да има баланс при гласуването.

Причината за тези усилия е липсата на представител на България в транспортната комисия на Европарламента.

Междувременно представители на превозвачите от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия изпратиха съвместна декларация.

Призоваваме Европейския парламент да отхвърли Пакета за мобилност 1, който задълбочава разцеплението на ЕС и ще навреди сериозно не само на ефективността на транспорта на ЕС, но и на неговата търговия, икономика и общество като цяло, се казва в декларацията.

С промените се увеличава рискът от фалити на транспортни предприятия. Поскъпват цените на превозите и цените на стоките за европейските потребители.

Ще бъдат загубени основни предимства на автомобилния транспорт като неговата гъвкавост и географско покритие. Отслабването на конкуренцията и разрушаването на системите за стимулиране труда на водачите ще влошат качеството на транспортните услуги. 

Тази мярка ще представлява косвена забрана за превозите по кръстосаната търговия и каботажа, сериозно застрашаваща свободата за предоставяне на услуги в ЕС, категорични са превозвачите от 7-те държави.

„Ние подкрепяме предложенията, насочени към по-голяма яснота, гъвкавост и по-добро прилагане, обаче не можем да приемем предложенията, които нямат нищо общо с очаквания справедлив, балансиран и основан на доказателства подход. В отсъствието на оценка на въздействието върху бранша, потребителите и страните-членки на ЕС, настоящите дебати придобиват политизиран, популистки и дори радикален характер в предизборната прибързаност“, се казва в декларацията.

Според тях промените ще намалят конкурентноспособността и ще стигне дори изключване от пазари на трети страни.

Според нашите превозвачи налагането на промените – забраната за седмична почивка в кабината и липсата на подходяща паркинги, националните ограничения на каботажа са очевидно нарушение на основополагащите правила на Общия европейски пазар.

„Вместо да приключи започнатите процедури за нарушение срещу някои от тези страни-членки, Европейската комисия не изпълни своите задължения като пазител на Договорите и предложи Пакета за мобилност, налагайки подобни рестриктивни мерки в целия ЕС“, пишат деклараторите.

Прилагането на правилата за командироване на шофьорите по кръстосаната търговия и каботажа във всички 28 страни-членки ще увеличи значително негативното въздействие в сравнение със сегашната ситуация.

В резултат ще има правна несигурност и невъзможност да се спазват изискванията. Ще се увеличат експлоатационните разходи. Ще се влошат екологичните показатели на международния транспорт и заради празните курсове. За водачите това би означавало дълго време, загубено в пътуване до дома и обратно, през което те нито ще работят, нито ще почиват, категорични са превозвачите на 7-те страни, подписали декларацията.

„Ние апелираме категорично да бъде отхвърлено напълно неприемливото предложение за задължително връщане у дома на превозното средство, както и да се съхрани правото на водачите да избират мястото, където да прекарват почивките си“.

„Ние категорично се противопоставяме на компромисните изменения за прилагане на Регламент 593/2008 (Рим І) по отношение на високомобилната и непредсказуема професия на международните шофьори. Това няма нищо общо с фундаменталните свободи на ЕС, Единния пазар и цялостната политика на ЕС в сферата на автомобилния транспорт“, пишат превозвачите от от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.

Според превозвачите е неприложим критерият „най-голям дял от дейността“ без предварителна оценка в коя от тези страни е най-големият дял от дейността.

Според тях ще бъде неприложимо прилагането на правилата за командироване. Причината – искат пълен контрол на превозвачите от трети страни. Това включва проверки на пътя, проверки в предприятията, регистрация в системите за класификация на риска, обмен на информация посредством IMI и ERRU и т.н.

Това ще накара превозвачи от ЕС да преместят фирмите си извън Съюза, за да използват вратичките, достъпни само за превозвачите от трети страни, категорични са превозвачите.

Надяваме се, че Европейският парламент ще подходи към тези въпроси от по-широка перспектива в интерес на цялото европейско общество, пише в декларацията на превозвачите от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.

Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

В Брюксел по време на обсъждането на промените в ЕП пред сградата имаше протест на транспортните фирми, на него присъства и министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

Превозвачи се срещнаха и с президента Румен Радев, който призова за обединение на всички институции в защита на сектора. Преди това правителството заяви пълната си подкрепа срещу предлагания и т.нар. пакет „Макрон“.

Съпротивата започна с протести на транспортни фирми още през пролетта, а премиерът Бойко Борисов се опита да убеди френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в София да променят позициите си предложените изменения.

Въпреки че през юни месец евродепутатът Новаков обяви пълна победа по пакета „Макрон“, Борисов тогава предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук