четвъртък, май 2, 2024
Google search engine
дом Власт и държава ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! От „Репортери без граници“ настояват да се провери...

ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! От „Репортери без граници“ настояват да се провери дали Северин е действал сам

0
18348

От „Репортери без граници“ настояват да се провери дали обвиняемият за убийството на журналистката Виктория Маринова е действал сам или има и други замесени.  Това заяви в интервю за БНР Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз – регион Балкани.

Припомняме, че пред германската полиция Северин е признал, че е убил Виктория, но не е признал за изнасилването.

Българското правителство трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка Виктория Маринова, призоваха още веднъж от международната организация.

Според Полин Мевел е рано да се правят заключения дали убийството на русенската журналистка е свързано с работата й.

„Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта „Биволъ“. Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството й е свързано с работата й или не“, каза Полин Адес-Мевел.

Ръководителят на международната организация, която отговаря за Балканите смята, че реакцията и на обществото, и на правозащитните организации, на всички, е била изключително силна, но това е оправдано.

„От „Репортери без граници“ считаме, че е нормално да има толкова силна реакция, защото имаме трети случай на убит журналист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше журналист, който заяви намерение да продължи да следи историята с корупцията и че на живота й бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването й. Не мисля, че реакцията ни беше прибързана“, заяви Полин Адес-Мевел.

Припомняме, в последното предаване „Детектор“, водено от Виктория Маринова, тя казва на финала: „Картината на разследващата журналистика в България е доста противоречива. От една страна – силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми. Систематично отстраняване на разследващи журналисти и от друга страна – безспорни успехи на разследвания през последните години, голяма част от които са публикувани и на сайта Биволь.бг. Екипът ни се ангажира и в бъдеще да дава трибуна на журналистически проучвания, както и да извършва свои такива, касаещи в изключителна степен обществен интерес“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук