ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Служители се оплакаха на омбудсмана за неизплатени заплати (СНИМКИ)

0
14716
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / Петър ХРИСТОВ

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС 

Служители на авиокомпания потърсиха съдействието на омбудсмана Мая Манолова за неизплатени заплати и обезщетения, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Те настояват и за ускоряване на процедурата за откриване на делото по несъстоятелност на търговското дружество, за да могат да получат възнагражденията си от Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“.

Това стана ясно днес на среща с обществения защитник и служителите от авиокомпанията.

Хората са притеснени, че делото за несъстоятелност към фалиралата авиокомпания е отлагано вече 6 пъти от Софийски градски съд.

Бивша служителка се възмущава, че докато тръгне делото бившият им работодател прехвърлял активите си към друга авиокомпанияи допълва, че това не се случва за първи път.

Според служителите бившият им работодател Денис Бареков е „неоткриваем“ за българските институции и те реално нямат никаква гаранция, че делото ще стартира.

По думите им остава по-малко от година до изтичане на 3-годишния срок за получаване на заплатите им, за да могат те да предявят искане към Фонда.

Манолова обеща да се срещне с председателя на Софийския градски съд Десислава Попколева, за да я информира, че това не е изолиран случай и че в институцията постъпват сигнали на гражданите за забавяне на делата по несъстоятелност.

В резултат на това служителите могат да изпуснат срока за подаване през НОИ на искова молба към Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“.

Миналата седмица в институцията омбудсманът се срещна и със служители на „Макс Телеком“ ООД, които също я алармираха за този сериозен проблем, заради което не могат да се възползват от законодателните промени за получаване на задълженията от Фонда.

Омбудсманът проведе разговор с изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и договори институциите съвместно да координират действията си за разрешаване на заплетени казуси от този характер.

Изображение 383759
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“ / Петър ХРИСТОВ
Изображение 383760
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“ / Петър ХРИСТОВ
Изображение 383757
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“ / Петър ХРИСТОВ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук