неделя, април 28, 2024
Google search engine
дом Темата По 0,07 лв. дават на училищата да съхраняват млякото и плодовете

По 0,07 лв. дават на училищата да съхраняват млякото и плодовете

0
1630

Въвеждат заплащане на раздаването на продуктите по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко„. Това решиха министрите от кабинета „Борисов-3“. Информацията е на правителствения пресцентър.

На заседанието бяха приети промените в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“.

С промените се дава възможност да се заплащане за приемането, съхранението и раздаването в училищата на продуктите по двете схеми в размер до 0,07 лв. за индивидуална порция на ученик. Това ще бъде възможно, ако доставчикът по схемите сключи договор с някой, който извършва посочените дейности.

Въпросният изпълнител може да е същият човек или фирма, който осигурява храненето на учениците в училищния стол или бюфет или друго лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище.

Парите за новата услуга ще бъдат част от помощта, която получават доставчиците, след като докажат, че са съхранявали и раздавали храната. Според Наредбата отговорен за организацията на приемането, съхранението и раздаването на продуктите в учебното заведение е директорът, самата дейност става от персонала на училището.

Училищата с по-голям брой доставки срещат затруднения да се справят самостоятелно със съхранението и раздаването на храните, защото не разполагат с достатъчно персонал.

Припомняме, на 6 октомври стана ясно, че някои от училищните директори отказват училищни ръководства от предоставяне на безплатна закуска за децата заради изискванията на наредбата. По мнението на училищни директори има много въпросителни пред реализирането на иначе добрите намерения за по-здравословно хранен на децата.

Ръководителите на училищата се опасяват, че няма да имат подходящи помещения за съхранение на плодове и мляко. Като проблем бе изтъкната и неяснотата кой ще раздава закуските на учениците.

На 30 октомври стана известна ситуацията с мухлясал кашкавал, предоставян на деца от детски градини и училища в Сливен. По случая се е самосезирала Районната прокуратура, като е разпоредена проверка, която да установи има ли опасност за здравето на учениците в града.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук