През 2020 г. : Случаите на домашно насилие се увеличили с около 4 000

0
83

„По данните, с които разполагаме от проведеното национално изследване на тема „Насилие“ през 2019 г. 3/4 от всички случаи на насилие са именно домашно насилие. А през 2020 г. домашното насилие се е увеличило с около 4 000 броя.

Това съобщи министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие. Тя поясни, че в Законопроекта за защита от домашното насилие се разширява кръгът на пострадалите лица.

„Наблюдава се и увеличаване на издадените заповеди за защита, като през 2020 г. те са 3000 броя. Само за периода март-май 2020 г. е нараснал броят на жертвите на домашно насилие с 9. Следва да си зададем логични въпрос можехме ли да спасим тези жени, деца, родители, мъже, които бяха жертва на домашно насилие. Нека с този законопроект институциите в България да подадат ръка на жертвите на домашно насилие и да им кажат: „Не сте сами. Имате помощта на държавата и обществото“, допълни министър Ахладова.

Основните аспекти в закона са следните: разширява се кръгът на лицата, които са пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по реда на Закона за защита от домашното, увеличават се мерките за защита, които се налагат от компетентните органи. Много важна промяна е и предложението да се създаде Национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие. В проекта се регламентират и програми за превенция и защита от домашно насилие.

„Домашното насилие е изключително тежък проблем в българското общество“, обобщи Ахладова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук