Проф. Сергийчук: Ще разкажа истината за българите, загинали в Гладомора

0
14350
Володимир Сергийчук

Поемам като свой личен ангажимент да се узнае истината за българите, станали жертва на Гладомора, заяви професорът по история Володимир Сергийчук от Киевския национален университет „Тарас Шевченко“.

Той пристигна у нас по покана на Атлантическия съвет във връзка с 85-ата годишнина от геноцида, наложен от Йосиф Сталин през 1932-1933 г. над Украйна и над украинците, живеещи в други части на тогавашния Съветски съюз. Сред милионите, от гладна смърт, има около 100 хиляди българи.

Проф. Сергийчук напомни, че и днес руските власти не признават Гладомора за геноцид, като твърдят, че по онова време от глад са страдали всички народи в Съветския съюз.

Историкът посочи шест признака, доказващи, че става дума за умишлено предизвикан глад с цел физическо унищожение.

На първо място, чрез насилие са иззети всички хранителни продукти, като за неподчинение са се налагали жестоки наказания. За пет укрити житни класа хората са били наказвани с дългогодишна каторга или със смърт. Такава е била съдбата дори на майките, търсещи случайно неожънати класове по нивите, за да спасят гладуващите си деца – тези жени са били наричани от Кремъл „фризьорки“. Конфискуваното жито е изнасяно в чужбина.

По данни на германски дипломати, през Гладомора умират около 10 милиона души, посочва проф. Сергийчук. Една трета от тях са деца.

Същевременно на хората, които са искали да потърсят хляб в съседни райони на Русия или Беларус, е наложена забрана за придвижване. Не са им издавали билети за влаковете, а тези, които са тръгвали пеша, не са допускани извън територията на Украйна. Съветските власти предизвикват глад и в Кубан и Казахстан, където има компактно украинско население. Там също е наложена забрана за придвижване, но тя важи само за украинците. Документите показват, че над 60 района в Сибир са приели гладуващи казахи.

Друго доказателство за умишления характер на трагедията е информационното затъмнение, наложено от режима. Москва категорично отрича, че украинците гладуват. На западни интелектуалци, сред които Бърнард Шоу и Анри Барбюс са показвани режисирани картини на благоденствие, за да бъде убеден светът, че гладът е измислица. В други случаи директно са били подкупвани журналисти – такъв е случаят с Волфганг Дюранти от „Ню Йорк Таймс“.

Малцината украинци, които успяват да избягат в Германия, разказват какво се случва и събират помощиВластите отказват да ги предадат на гладуващото население.
За да спасят децата си някои семейства се хранят с труповете на починалите си близки. Други дори убиват някое от децата, за да нахранят останалите. А ужасът от преживяното остава дълго, след като гладът е отминал.

Цели села се обезлюдяват напълно, защото не остават живи хора. Впоследствие в тях режимът заселва руски ветерани, като променя имената на населените места, за да заличи напълно тяхната автентичност.
Масово се закриват украински училища и вестници и на тяхно място се създават рускоезични.

На много места е наложена насилствена русификация и хората се страхуват да се заявят като украинци.

Българите също са подложени на подобен терор. В Коларовски район, където преобладава българският етнически елемент, през 1926 г- населението е около 46 хиляди души, до 1932 г. нараства на 56 846, а след Гладомора – при преброяването през 1937 г., е 36 600 души.
Заличена е идентичноста на немалко български села.

Пълната картина за жертвите на геноцида не е известна, тъй като сталинският режим засекретява съществуващите документи, а за голямата част от починалите изобщо липсват такива.

Днес историците проследяват единствения архив, съхранен в относителна цялост – този на началните училища, за да придобият представа за мащабите на трагедията. Документите показват, че в началото на 1930-те години класовете са средно с 50 деца. След Гладомора остават около 10, на много места дори не са образуват паралелки в първи клас. На други се правят смесени класове от деца, родени в две поредни години. Архивите показват, че през 1932-33 година в Украйна загиват между 3 и 3.5 милиона деца.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук