Психологическият тормоз ще се преследва от закона

0
180093

ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие.

„Тези престъпления винаги ни разтърсват, когато ги видим в медиите“, сподели на брифинг председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Ужасяваме се, разстройваме се, пускаме сълза, но помним ли още Виола Николова, убивана в продължение на часове от приятеля си“, попита тя.

За да се намалят жертвите на домашно насилие, управляващите внасят промените.

„Докато ние като законодателна власт не кажем ясно, твърдо и сплотено, че е дошло време за реални действия срещу насилниците, жертвите ще си отиват една по една и ние ще ги забравяме“, отсече председателят на парламента.

Новост в промените е инкриминирането на психологическия тормоз и преследването.

„Предлагаме наказание, което достига до 5 години „лишаване от свобода“, включи се и Данаил Кирилов. Психологическият тормоз не се отразява обективно, не може да се види като последици, но остава трайна следа в личността на жертвата, според депутата.

Психологическият тормоз ще се преследва от закона, когато има системен характер.

Припомняме, че Виола Николова беше жестоко убита на 26 юни 2017 г.  Убиецът Стефан Станев беше арестуван чак в Созопол.

Експертиза установи комбинация от четири вида дрога в кръвта на убиеца. Станев убил Виола със стик за голф и няколко ножа.

Преди да бъде убита 29-годишната студентка е подала 5 жалби за закани за убийство срещу обвинения Стефан Станев, но само по една от петте преписки е образувано досъдебно производство. На останалите четири жалби прокуратурата не е обърнала внимание и ги е завършила с отказ.

На 3 ноември 2017 г. съдът постанови присъда от  25 години затвор при първоначален строг режим за убиеца Стефан Станев. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук