Пхенян да вземе „дръзки“ мерки за денуклеаризация, иска Сеул

0
3752

Северна Корея трябва да вземе „дръзки“ мерки за денуклеаризация според южнокорейския президент Мун Дже-ин, предаде Ройтерс.

Изказването му е в момент, когато преговорите с Вашингтон са в застой.

Според него трябва да се предприемат съответните мерки за улесняване на усилията за денуклеаризация на Северна Корея и посочи като пример приемането на „мирен режим“ от страна на САЩ, както и на официална декларация, която да сложи край на Корейската война (1950-1953).

Пьончанг неколкократно се е обявявал „за“ денуклеаризацията на Корейския полуостров – неясна формулировка, която може да се тълкува по различни начини, включително и като изискване към САЩ да оттегли военните си сили от Южна Корея.

Мун призна, че подписаната в Сингапур декларация през юни от Ким Чен-ун и американският президент Доналд Тръмп е „малко неясна“ и че има известен „скептицизъм“ относно севернокорейската дефиниция за денуклеаризация, която всъщност може да не съвпада с тази на Вашингтон.

„Ким увери мнозина чуждестранни управници, включително мен, Тръмп, Си Дзинпин и Путин, че тя (севернокорейската дефиниция) изобщо не се различава от тази на международната общност“, заяви Мун.

Южнокорейският президент каза и че денуклеаризацията и въпросът с приключването на войната нямат нищо общо със статута на американските сили в страната.

„Ким Чен-ун съзнава, че право на решение по този въпрос имат само Южна Корея и САЩ“, допълни той.

Според Мун визитата на Ким в Пекин тази седмица е знак, че втора среща на върха между него и Тръмп е неизбежна.

„Смятам, че посещението в Китай на президента Ким Чен-ун ще бъде много ползотворно за успеха на втората среща на върха между САЩ и Северна Корея“, заяви той пред медиите.

Според него тази среща трябва да доведе до по-ясно споразумение относно действията на двете страни“.

Мун посочи и че се изпълняват условията за подновяване на ключовите икономически проекти между двете Кореи.

„Предварителните условия за подновяване на дейностите в комплекс Кесонг и на туризма в планината Кумганг от страна на двете държави вече се изпълняват в основни линии“, увери президентът.

Много експерти обаче са на мнение, че изпълнението на тези проекти ще наруши някои от санкциите, наложени на Северна Корея от международната общност.

По тази причина Мун заяви, че Сеул ще работи, за да разреши въпроса със санкциите възможно най-скоро.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук