Работна група разглежда проблемите на детските лагери

0
3502

Работна група ще разгледа проблемите на детските лагери. Това стана ясно след заседанието на ресорната парламентарна комисия и комисията по взаимодействие с гражданските организации и жалбите на гражданите. Тази работна група ще проучи темата за един месец и ще докладва пред образователната комисия.

Туристическият сектор пречи за развитието на детските лагери. Да се популяризират лагерите, настоя пред просветната комисия в НС Анастас Величков от инициативата „Да върнем детските лагери на децата“.

Над 140 бази в станата има държавата, по думите му. Той иска популяризирането на почивните бази и те да се посещават на социална цена. Тези ученически бази, които като деца сме посещавали, днес се рушат, подчерта Анастас Величков. Голяма част от родителите не знаели, че има такива бази.

16 лева на ден е цената на посещението в такива места. Вместо това децата се пращат на зелени училища с луксозни хотели. С тези деца не се извършват никакви дейности. Той настоява лагерите да се върнат на децата. Дълго време нямало комуникация с ресорното ведомство. Имаме притеснение, че в един момент тези лагери ще изчезнат, сподели Величков.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева обясни, че към 2005 едва 65 бази са били в състояние да бъдат посещавани от деца. 115 не сабили в състояние да поемат деца. Над 29 000 настанявания е отчело дружеството Училищен отдих и спорт миналата година. По план са били предвидени 150 000 настанявания, за което са отпуснати 2 милиона лева.

Оказва се, че дружеството, което отговаря за почивките на учениците с почивните бази е самостоятелно търговско дружество и МОН имало ограничени възможности да влияе там. Според Сачева възстановяването на всички бази ще коства значителен финансов ресурс.

Имало и нови начини за осъществяване на детския отдих. Ирена Анастасова от БСП изтъкна, че в тази ниша успешно са се настанили туроператори. За голяма част от децата тези почивки са недостъпни. На този проблем трябва да се погледне много сериозно, изтъкна социалистката.

Тя подкрепи идеята за поетапно възстановяване на базите. Според нея държавата трябвало да обърне внимание на децата. От инициативата в защита на детските лагери раздадоха на гостите на заседанието плакати. Министърът на образованието Красимир Вълчев е изразил желание да се срещне с инициативния комитет и да се потърси решение. Отворени сме за диалог, на финала увери Деница Сачева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук