Радев горд от постиженията на младите учени у нас (СНИМКИ)

0
8900
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

„От 2003 година е традиция в Гербовата зала да се връчват отличията на победители в конкурса „Джон Атанасов“ , заяви по време на церемонията президентът Румен Радев.

Той отбеляза, че за 15-та поредна година ще бъде отличен млад български учен с наградата за върхови научни постижения и приложни разработки в областта на компютърните науки и най-добри постижения в световен мащаб.

Президентът сподели, че с течение на години инициативата се е обогатила и с няколко нови отличия като най-решителен пробив в компютърните технологии и най-обществено значим проект, както и грамоти за участници в международни състезания и олимпиади.

Радев допълни още, че поводът е двоен, тъй като се отбелязват 115 години от рождението на патрона на конкурса – Джон Атанасов.

„Имаме и много други поводи, които трябва да отличим – големият брой участници със значими постижения, много от тях подкрепени с патенти“, подчерта той.

По думите му това е повод за гордост и надежда, защото тези млади учени, където и да учат по света, те се връщат с плодовете на своя труд в България.

Впечатлен съм от обществената значимост на тези разработки и поясни, че тази година е голям броят и на наградените в олимпиади.

Той сподели още, че когато се среща с други държавни глави изтъква един много важен аргумент пред тях, че няма друга страна като България, в която да има толкова много призови места в областта на математика, информатика и информационните технологии в световни олимпиади и конкурси.

Радев благодари на отличените, че дават основание България да се счита за държава с огромен потенциал по отношение на човешкия фактор.

Един от наградените с „Джон Атанасов“ сподели, че създаването на отлични условия за изследователска дейност е много важно и младите хора трябва да бъдат все повече насърчавани към това.

Изображение 381930
Снимка: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 381940
Снимка: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 381931
Снимка: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 381936
Снимка: Информационна агенция БГНЕС
Изображение 381933
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук